Politika

Izmjene izbornih zakona biće dostavljene Odboru u septembru

Radne grupe koje su činili poslanici vlasti i predstavnici akademske zajednice i NVO sektora, pripremile su kvalitetne izmjene izbornih zakona, poštujući preporuke međunarodnih partnera, a materijal će u dogovorenom terminu, a to je septembar ove godine, dostaviti Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva – kazao je, u intervjuu Pobjedi, Ervin Ibrahimović, poslanik Bošnjačke stranke. Ibrahimović, koji je član Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, pozvao je opoziciju da se vrati u to tijelo.
Izmjene izbornih zakona biće dostavljene Odboru u septembru
PobjedaIzvor

POBJEDA: Kako doživljavate to što podgrupe rade i završavaju predloge izbornih zakona bez opozicionih poslanika?

IBRAHIMOVIĆ: Kao aktuelna vlast koja je dobila većinsku podršku građana, možemo reći da imamo više odgovornosti da jačamo dijalog i povjerenje u društvu. To, naravno, ne oslobađa odgovornosti opozicione kolege. Za dijalog je potrebno dvoje.

Formiranje Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva bio je dobar put za otvaranje dijaloga, jer su ga podržale skoro sve parlamentarne partije. Odbor je imao veoma važan zadatak da jača povjerenje u izborni proces. Zato smatram da kolege treba da se vrate u radne grupe.

Dijalog i povjerenje su potreba našeg društva i zato pozivam kolege da se vrate u radne grupe kao prvom koraku do jačanja povjerenja.

POBJEDA: Razmišlja li BS o načinu izlaska na parlamentarne izbore i kojoj opciji ste bliži - samostalnom nastupu ili koaliciji?

IBRAHIMOVIĆ: Da podsjetim javnost da je Glavni odbor na održanoj sjednici prije tri mjeseca naložio intenziviranje aktivnosti na svim partijskim nivoima i organima, posebno u opštinskim organizacijama u cilju kvalitetnije pripreme za narednu izbornu godinu.

Najbolja preporuka kod građana je realizovanje izbornog programa i obećanog, odnosno držanje date riječi. Tako da ćemo i u narednom periodu biti posvećeni realizaciji izbornog programa i date riječi.

Kontinuitet rasta rejtinga BS koji potvrđuju naša istraživanja i najnovije ankete svakako nijesu slučajnost, već potvrda kvalitetnog rada i povjerenja građana. Naravno da nas to ne smije opustiti, već da moramo još aktivnije u direktnoj komunikaciji sa građanima akceptirati sve njihove probleme i kroz zajedničke aktivnosti dolaziti do rješavanja. Da bi na narednim izborima zavrijedili snažnije povjerenje i sa povećanim brojem poslanika lakše i uspješnije zastupali interese građana i državotvorne politike.

Do sljedećih parlamentarnih izbora je nešto više od godinu. BS kao i do sada daje prednost samostalnom nastupu. Ali, takođe, svjesni smo činjenice da u politici ne treba biti isključiv, kao i svoje odgovornosti u državotvornoj politici i njenoj evropskoj budućnosti i prosperitetu. To znači da ćemo najbolju odluku dobiti nakon razgovora sa građanima i analiziranjem potencijalnih izazova naše domovine.

POBJEDA: Odgodili ste Kongres koji je trebalo da bude održan u julu. Zašto?

IBRAHIMOVIĆ: Činjenica je da BS sa Rafetom Husovićem na čelu vodi odgovornu i uspješnu politiku. Donijeta odluka o odgađanju Kongresa nije ishitrena. Naprotiv, rukovodstvo BS je tom odlukom potvrdilo da će i u narednom period prioritet svih prioriteta biti stvaranje boljih uslova za život naših građana, boljeg pozicioniranja Crne Gore u međunarodnoj politici, tj. jačanja unutrašnje i spoljnje politike naše države.

Zato je BS kao nezaobilazan faktor u Crnoj Gori donijela odluku da je cjelishodnije odgoditi Kongres u cilju boljeg i efikasnijeg partijskog rada, jer samo jaka BS može dati najbolje odgovore za građane i Crnu Goru.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika