Svijet

Bregzit bez sporazuma može da dovede do ponovnog ujedinjenja Irske

Bregzit bez sporazuma Londona i Evropske unije (EU) mogao bi da dovede do ponovnog ujedinjenja Sjeverne Irske i naškodi Velikoj Britaniji, ocijenio je irski premijer Leo Varadkar.
Bregzit bez sporazuma može da dovede do ponovnog ujedinjenja Irske
MinaIzvor

"Jedna od stvari koja bi zaista mogla da zaboli (u Velikoj Britaniji), paradoksalno, bio bi težak Bregzit, ali i za Sjevernu Irsku i za Škotsku", rekao je Varadkar na konferenciji za novinare na ljetnjem univerzitetu u okrugu Donegal.

"To je problem s kojim će se suočiti", rekao je on, prenose agencije.

Novi britanski premijer Boris Džonson zahtijeva novi sporazum o razvodu od EU, uključujući "ukidanje" irske "sigurnosne mreže", i taj zahtjev je odmah proglašen "neprihvatljivim", kako je rekao pregovarač EU Mišele Barnije.

"Sigurnosna mreža", po Varadkaru, ima za cilj da spriječi povratak granične kontrole između britanske pokrajine Sjeverne Irske i njenog susjeda, Republike Irske, članice EU, poslije Bregzita.

"Ljudi koji bi se mogli opisati kao umjereni nacionalisti ili umjereni katolici, koji su manje-više zadovoljni statusom kvo, vidjeće prednosti u jedinstvenoj Irskoj", rekao je Varadkar.

Portal Analitika