Kultura

Bjekstvo od korporativnog prava

: Poslije jedne od najsunčanijih kancelarija na Menhetnu, Džesika Pirson dobija mračni kutak na čuvenom petom spratu i rad sa ljudima koji baš i nijesu oduševljeni njenim dolaskom u Čikago.
Bjekstvo od korporativnog prava
Objektiv/PobjedaIzvor

Riba smrdi od glave. Ima li stare izreke koja bolje opisuje stanje u društvu za koje su uvijek odgovorni oni na vrhu? U novoj pravnoj drami „Pearson“, nešto mračnijem spin-ofu popularne serije „Suits“ - ta riba je definitivno Čikago. Za to možemo da okrivimo korumpiranog gradonačelnika Bobija Novaka (Morgan Spektor) i njegovu dobro razvijenu mrežu poltrona, iskvarenih saradnika i beskrupuloznih oportunista. Srećom, Čikago ima Džesiku Pirson (Đina Tores), po kojoj serija i nosi ime. Ova nesutrašiva dama dolazi iz Njujorka da bi spasila prljavi grad od još prljavije administracije.

Ako ste gledali seriju „Suits“, onda ne samo što vam je poznata junakinja Đine Tores, već je ona vjerovatno i glavni razlog zbog kojeg ste potrčali da čekirate dugo najavljivani spin-of.

 

Rušenje sistema

Tores je šest godina glumila vlasnicu i koosnivačicu jedne od najvećih advokatskih firmi u Njujorku. Iako je sve vrijeme bila dio velike igre, njen talenat nije u potpunosti iskorišćen. Zbog toga je i dobila zasluženi spin-of.

Podsjećamo: u seriji „Suits“, nakon što je Pirson izgubila dozvolu da se bavi pravom u Njujorku, preselila se u Čikago, a Đina Tores napustila je projekat. U pilotu drame „Pearson“ vidimo je prvog dana na novom poslu. Gradonačelnik Čikaga ponudio joj je novo radno mjesto pod uslovom da odustane od tužbe protiv grada. Džesika je pristala, i to naravno – kako bi srušila sistem iznutra.

Jedan od razloga zbog kojih je Pirson došla u Čikago jeste obnovljanje odnosa sa porodicom od koje se udaljila. Poželjela je da pobjegne od korporativnog prava koje joj je polako ali sigurno izjedalo dušu, da bi ispunila obećanje koje je jednom davno dala ocu.

 

Dobra sličnost

Poslije jedne od najsunčanijih kancelarija na Menhetnu, Džesika dobija mali mračni kutak na čuvenom petom spratu i rad sa ljudima koji baš i nijesu oduševljeni njenim dolaskom. Tu se odmah izdvajaju Keri Alen (Betani Džoj Lenz) i Derik Mejes (Ilaj Gori). Keri je otvoreno protiv Džesikinog dolaska, tim prije što je zbog nje izgubila dozvolu da se bavi pravom, a Derik koji radi kao portparol u kabinetu gradonačelnika na početku je jedini koji se prema njoj postavlja kao prijatelj.

Nemoguće je ne uporediti lik Džesike Pirson i ovakav trenutak u njenoj karijeri sa sličnim statusom koji u hipnotišućoj pravničkoj drami „The Good Fight“ ima glavna junakinja Dajana Lokhart. Kao i Džesika, Dajana je provela više od pola života kao vlasnica advokatske firme za koju se žestoko borila. Sticajem okolnosti, morala je da ostavi sve i počne da radi u drugoj firmi sa ljudima koji su jedva priznali da je zaslužila mjesto partnera.

Sličnost je evidentna, čak i ako zanemarimo detalje kao što je činjenica da obje rade u Čikagu. Više od toga, Džesika i Dajana su dvije vrsne pravnice, žene koje su se dobro namučile da bi uspjele u svijetu muškaraca i najzad - dame sa takvim stilom da ih nikada nećete vidjeti u istim haljinama dva puta.

 

Mračniji motivi

S druge strane, ne može se poreći da je „The Good Fight“, spin-of odlične serije „The Good Wife“, već premijerom prve sezone poručio da će zauzeti jedno od važnijih mjesta među modernim pravničkim dramama. To je i učinio, a pritom je i potvrdio ovaj status sjajnom drugom instalacijom.

Serija „Pearson“ tek treba da pokaže da li zaslužuje iole sličan status. Poslije samo dvije emitovane od planiranih epizoda, možemo zaključiti da je priča mnogo mračnija i da nema toliko humora na koji smo navikli u seriji „Suits“. Pritom, fokus je pomjeren sa prava na politiku. Jedna od prvih pomenutih komplikacija jeste smrt svjedoka u koju je umiješan gradonačelnik, zbog čega Džesikin izabranik otvoreno negoduje zbog izbora njenog novog posla.

Dok gledamo Džesiku u novom, neprijateljskom okruženju na momente je primjetan nedostatak dinamike koju je imala sa kolegama u staroj firmi, naročito sa Harvijem Spekterom. Međutim, činjenica je da čak ni okružena neprijateljima, Džesika ni na trenutak ne izgleda slabašno. Već se može naslutiti da će izaći kao pobjednica do kraja prve sezone. Samo je pitanje hoće li njen put do uspjeha biti popločan i onom vrstom političke drame zbog koje bismo mogli da kažemo da je serija „Pearson“ više od solidnog spin-ofa. B. MARTINIĆ

Portal Analitika