Turizam

NTO objavio: Dvocifreni rast broja turista i namjenskih prihoda od turizma

Kroz naplatu različitih taksi koje se odnose na turizam, u budžet Crne Gore su od početka 2019. do 24. jula pristigla rekordna 1.438.899,03 eura, što je za 18,25 odsto više nego na u istom periodu godine.
NTO objavio: Dvocifreni rast broja turista i namjenskih prihoda od turizma
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju je zakonski definisan dio ukupnih namjenskih prihoda koji podrazumijevaju uplate kroz članski doprinos, boravišnu taksu za turiste i nautička plovila, te izletničku i turističku taksu.
Kako je za Vikend novine kazala PR Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Nina Vukčević, samo od boravišne takse za isto vrijeme se u državnu kasu slilo 773.976,49 eura, i to je za 19,74 odsto veći iznos. 
Treba istaći da je zakonom definisano da je boravišna taksa obavezna za boravak i domaćih i stranih gostiju.

U turističkim centrima iznosi jedan euro po osobi, dok je za usidrena plovila sa ležajevima između pet i 150 eura. Od ukupnog novca prikupljenog naplatom ovog vida obaveza, samo 20 odsto pripada državi, a 80 je namijenjeno investiranju rada lokalnih turističkih organizacija. Prema tome, ukupno naplaćena boravišna taksa je čak pet puta veća i na osnovu okvirne računice dostiže oko 3,87 miliona eura.
„Prema podacima lokalnih turističkih organizacija koje NTO obrađuje svakog petka, na jučerašnji dan je u našoj zemlji evidentirano 195.955 turista, odnosno 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najviše turista boravi u Budvi, zatim Ulcinju i u Herceg Novom“, kazala je Vukčević za Vikend novine.
Ovim rezultatima svakako možemo biti izuzetno zadovoljni, jer rast broja turista u špicu sezone na godišnjem nivou rijetko biva dvocifren.
Ona je podsjetila da su Aerodromi Crne Gore objavili početkom sedmice kako je broj opsluženih putnika od početka godine dostigao 1.273.559, što je za 100.000 bolji rezultat nego tokom istog perioda u 2018. godini. 
I Poreska uprava se pohvalila da je bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) za prvih pola godine bila veća za 14 miliona eura, odnosno 13 odsto nego u 2018, čime su za deset odsto premašili dosadašnji plan.
Podaci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) koja prati i poslovanja mobilnih operatora, objavila je da su za prvih šest mjeseci u Crnoj Gori registrovali 2.399.000 korisnika rominga ili 14,99 više u odnosu na godinu ranije.     K.J.

U toku buking za postsezonu
Vukčević navodi da različite ocjene turističke sezone koje su zastupljene u medijima „predstavljaju individualni stav pojedinih turističkih poslenika“. 
„Predsezona je bila veoma uspješna. Hotelijeri i turistički poslenici kod kojih je usaglašen odnos cijene i kvaliteta usluge su zadovoljni, a buking za postsezonu je već počeo. Imajući u vidu da su posljednji podaci Monstata u kolektivnom i individualnom smještaju oni za prva četiri mjeseca, i u kolektivnom smještaju za prvih pet mjeseci, sačekajmo nove zvanične rezultate kako bi mogli da damo konačnu ocjenu“, zaključuje sagovornica Vikend novina.

U Tivtu registrovano 15 odsto više gostiju
Prema podacima Turističke organizacije Tivata, na terigoriji ove opštine odmara 9.164 gostiju, što je 15 odsto više nego na isti dan prošle godine. Stranci su zainteresovani za sve vrste smještaja, pa ih je u privatnom 7.730, u hotelskom 1.203, odmaralištima 133, a kampovima 98, što je ukupno čini 9.071 stranog gosta. Crnogorski građani - njih 93 - koriste hotelski (78) ili privatni smještaj (15).
Herceg Novi bilježi znatan rast broja domaćih turista, od čak 30 odsto, dok su ukupni rezultati nešto veći u odnosu na isti dan prethodne godine. Od čak 36.117 gostiju, u privatnom smještaju boravi njih 28.402 od čega je 28.402 stiglo van granica Crne Gore. Hotelski smještaj bilježi značajan rast i domaćih i inostranih turista, a ukupno ih je 7.640 ili 17 odsto više nego na isti dan prošle godine

Portal Analitika