Politika

Katnić: SDT nema obavezu da nenadležnom tijelu dostavlja podatke

Specijalno državno tužilaštvo nije ovlašćeno da podatke o preduzetim radnjama u konkretnom predmetu dostavlja nadležnom skupštinskom tijelu – Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, pa tim prije nije ovlašćeno da ih dostavlja nenadležnom Odboru za antikorupciju – navodi se u dopisu koji je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio Odboru za antikorupciju, kao odgovor na zahtjev tog tijela da mu se dostavi poseban izvještaj o predmetu vezanom za aferu „Koverta“.
Katnić: SDT nema obavezu da nenadležnom tijelu dostavlja podatke
PobjedaIzvor

U dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid, a koji potpisuje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, objašnjeno je da Zakon o državnom tužilaštvu ne propisuje obavezu glavnog specijalnog tužioca da o radu SDT u konkretnom predmetu izvještava skupštinski odbor.

- Kako dopisom zahtijevate dostavljanje posebnog izvještaja glavnog specijalnog tužioca o postupanju u tzv. slučaju „Koverta“, a imajući u vidu sadržinu člana 147 Zakona o državnom tužilastvu, navedenom zakonskom odredbom nije ustanovljena obaveza glavnog specijalnog tužioca da izvještava nadležno radno tijelo Skupštine Crne Gore o radu ovog tužilastva u konkretnom predmetu, a posebno ne o preduzetim dokaznim radnjama i njihovoj sadržini. Imajući u vidu da SDT na osnovu navedenih zakonskih odredbi nije ovlašćeno da podatke o preduzetim radnjama u konkretnom predmetu dostavlja nadležnom radnom tijelu Skupštine Crne Gore (Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu), tim prije nije ovlašćeno da podatke koji se odnose na konkretne predmete dostavlja nenad ležnom Odboru za antikorupciju – navodi se u dopisu Glavnog specijalnog tužioca Odboru za antikorupciju.

Podsjeća se da je članom 147 stav 1 Zakona o državnom tužilastvu propisano da je rukovodilac državnog tužilastva obavezan da izvještaj o radu te institucije dostavi Tužilačkom savjetu i Ministarstvu pravde najkasnije do 10. februara tekuće godine za prethodnu, i da ga u istom roku objavi na internet stranici Tužilastva, dok je stavom 2 istog člana propisano da je, na zahtjev Tužilačkog savjeta, rukovodilac državnog tužilastva dužan da dostavi posebne, odnosno periodične izvještaje u roku koji odredi Tužilački savjet.

Pojašnjeno je da periodični izvještaj o radu obuhvata i sadrži podatke o radu državnog tužilaštva za određeni vremenski period, dok posebni sadrži podatke o radu Tužilaštva za određenu oblast kao što su podaci koji se odnose na određena krivična djela (npr. krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma, ratnih zločina).

- Članom 147 stav 5 Zakona o državnom tužilaštvu propisano je da su na zahtjev Skupštine Crne Gore i nadležnog radnog tijela, Vrhovni državni tužilac i Glavni specijalni tužilac dužni da dostave posebne, odnosno periodične izvještaje o svom radu, u roku koji odredi Skupština Crne Gore ill nadležno radno tijelo. U skladu sa tom odredbom SDT ovlašćeno je da dostavlja posebne, odnosno periodične izvještaje o svom radu nadležnom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu – navodi se u dopisu.

Ukazuje se i na član 48a Poslovnika Skupštine Crne Gore. - Članom 48a Poslovnika propisano je da Odbor za antikorupciju nadgleda i analizira rad državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, razmatra pitanja i probleme u sprovođenju zakona koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i predlaže njihove izmjene, predlaže dodatne mjere za unapređenje strategija, akcionih planova i drugih dokumenata koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te razmatra predstavke i upućuje ih nadležnim organima – dodaje se u dopisu.

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović ranije je saopštio da je Katnić odbio da tom tijelu dostavi poseban izvještaj o istrazi u aferi „Koverta“. Kazao je i da su „poslovničke i zakonske obaveze jasne i da definišu obaveznost VDT da dostave posebne i pojedinačne izvještaje nadležnom odboru, kao i da po pozivu učestvuju u radu tog tijela“. Dopis Katnića Odboru biće na dnevnom redu sjednice tog tijela zakazane za ponedjeljak.

Portal Analitika