Društvo

Uklanjanje ambrozije sa najposjećenijih lokacija u NP Skadarsko jezero



Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa NVO Green Home organizovali su danas akciju uklanjanja ambrozije na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Uklanjanje ambrozije sa najposjećenijih lokacija u NP Skadarsko jezero
Portal AnalitikaIzvor

Imajući u vidu činjenicu da je polen ove invazivne vrste ujedno i veoma jak alergen, kao i da ambrozija cvjeta u avgustu i tokom septembra, ova akcija je prije svega bila fokusirana na uklanjanje te biljke sa najposjećenijih lokacija u NP Skadarsko jezero – Vranjine i Virpazara.

Kako bi se ova aktivnost uspješno realizovala, stručni saradnici za zaštitu flore u NPCG organizovali su prošle nedelje edukaciju zaposlenih u Službi ambijentalne higijene NP Skadarsko jezero o načinima uklanjanja i važnosti suzbijanja ambrozije.  

Ambrozija je invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom, koji izaziva kasno ljetnju i jesenju polensku groznicu. Biljka je porijeklom iz Sjeverne Amerike, u Evropu je dospjela u 19. vijeku, dok je u Crnoj Gori zabilježena tek početkom 2000.

Uklanjanje ove biljke preporučljivo je obaviti prije sezone cvjetanja, odnosno oslobađanja polena, u periodu od juna do početka avgusta. Najefikasniji i ekološki najispravniji način njenog uklanjanja jeste čupanje biljke iz korijena ili košenje. Ipak, prvi način pruža bolje rezultate, jer se nakon košenja javljaju novi bočni izdanci kod biljaka.

 

Portal Analitika