Društvo

Osnažiti saradnju crnogorske i bugarske policije u borbi protiv kriminala


Direktor Uprave policije Veselin Veljović sastao se danas ministrom unutrašnjih poslova Bugarske Mladenom Marinovim. Sagovornici su ocijenili da policije dvije države imaju dobru i profesionalnu saradnju koja će u narednom periodu biti intenzivirana.

Osnažiti saradnju crnogorske i bugarske policije u borbi protiv kriminala
Portal AnalitikaIzvor

 “Veljović je istakao da je Uprava policije otvorena za dinamičniju saradnju sa policijom Bugarske, te da u razmjeni znanja i iskustava dvije policije crnogorska policija može imati benefita od usvajanja dobrih praksi u primjeni standarda policijskih postupanja u zemljama Evropske unije”, saopštila je Uprava policije.

Veljović i Marinov razgovarali su i o doprinosu koji Uprava policije daje dinamičnom integracijskom putu naše zemlje u Evropsku uniju i konkretnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su prethodnom periodu prepoznati kao uspješni od relevantnih međunarodnih partnera.

Osim toga, tema sastanka su bile ilegalne migracije, kao jedan od bezbjednosnih aspekata koji predstavlja prijetnju regionu ali i Evropskoj uniji. Operativna saradnja dvije policije počiva na kvalitetnoj međunarodnoj policijskoj saradnji koja je u prethodnom periodu rezultirala konkretnim aktivnostima u borbi protiv kriminala.

Veljović i Marinov su saglasni da će saradnja crnogorske i bugarske policije u narednom periodu biti dodatno snažena kroz međunarodne platforme kao što je SEPCA, čije presjedavanje od decembra preuzima crnogorska policija, kao i kroz konkretne aktivnosti u rješavanju prepoznatih izazova u regionu, a prvenstveno u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Sastanku je prisustvovala ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva.

 

Portal Analitika