Region

Han: Dijalog ključan za dalji napredak cijelog regiona


Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han istakao je danas da je dijalog Beograda i Prištine ključni element za dalji napredak cjelokupnog regiona i podvukao neophodnost da se pronađe trajno rješenje.

Han: Dijalog ključan za dalji napredak cijelog regiona
Tanjug/Portal AnalitikaIzvor

Han je, nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za štampu podsjetio da je Evropska komisija pod predsjedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vrijeme mnogo toga postiglo, ali da "nedavni događaji" bacaju sjenku na taj napredak.

Prema njegovim riječima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka.

"Vjerovatno ću napustiti ovaj položaj, ali ostaću posvećen regionu kakav god bio moj posao. Potrebno je da postoji institucionalni kontinuitet i predsjednica naredne Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće posvećena i riješena je da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", rekao je Han.

On je kao primjer za pomake naveo sporazum o smanjenju troškova rominga, ocjenivši da je to važna prekretnica u izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

Prenio je da je sa premijerkom razgovarao o brojnim temama, posebno rekavši da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU.

On se na kraju zahvalio vlastima u Srbiji na odličnoj saradnji koju je sa njima imao proteklih godina.

„Bilo je zadovoljstvo raditi sa vama. Ostaću posvećen i započeli smo neke stvari koje treba završiti. Znajte da imate ogromnu podršku u vidu našeg ambasadora u Srbiji. Evropska perspektiva je nešto što je konkretno i nadam se da ćemo moći da napravimo veliki skok napred tokom mandata nove Evropske komisije“, zaključio je Han.

 

Portal Analitika