Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Brajović: Vojni poziv uvijek nosi rizike; Knežević: Što se desilo hrvatskom vojniku može i našima

Brajović: Vojni poziv uvijek nosi rizike; Knežević: Što se desilo hrvatskom vojniku može i našima

Vojni poziv uvijek nosi rizik, sa kojim, kako je kazao predsjednik Skupštine Ivan Brajović, niko od vojnika ne kalkuliše.
Brajović: Vojni poziv uvijek nosi rizike; Knežević: Što se desilo hrvatskom vojniku može i našima
Portal AnalitikaIzvor

Brajović je, kao i poslanici DPS-a i SDP-a izrazili su žaljenje i uputili saučešće povodom stradanja hrvatskog vojnika u Avganistanu.

“Uz sve priče za i protiv NATO-a, uvijek izražavamo značajnu pažnju svima koji nose uniforme vojske i policije”, kazao je Brajović i dodao da je SD na njih ponosan, kao i na članstvo u NATO-u.

U Skupštini je danas trebalo da poslanici, bez rasprave drugi put glasaju o Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Prvi put je za usvajanje zakona bila potrebna dvotrećinska, a drugi put apsolutna.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić naveo je da  izmjene zakona nijesu prije pet mjeseci prošle u Skupštini, jer nije bilo dvotrećinske većine.

On je kazao da ne želi da politizuje stradanje jednog hrvatskog vojnika u Kabulu. Podsjetio je da su svi naši vojnici u Avganistanu bezbjedni.

“Mi smo članica NATO-a i nikada više nijesmo pod stolom, već smo uvijek za stolom sa državama članicama”, poručio je Stanišić.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je naveo da je stradanje hrvatskog vojnika uzmemirilo javnost i u toj državi i u Crnoj Gori.

On je istakao da se SDP od osnivanja zalaže da vrijednosti NATO-a, pa će, kako poručuje, podržati i izmjene zakona.

“Takvi izazovi su sastavni dio svake vojkse, život je takav ne možemo zbog nemilih događaja, koliko god bili teški negirati ono što su benefiti od članstva u NATO-u” , poručio je Konjević.

Poslanik DF-a Slaven Radunović, je kazao da je izbjegnuta rasprava o izmjenama zakona, jer je prekjuče u Avganistanu poginuo hrvatski vojnik u NATO misliji, a dvojica su ranjena.

Poslanik DF-a Milan Knežević naveo je da se izmjenama zakona ukida princip dobrovoljnosti o učešću u NATO misijama.

“Smije li Hrvatska, nakon ovoga, da povuče ijednog vojnika iz Avganistana, ne smije. Zato što je potpisala ovo što vi smatrate fantastičnim”, poručio je Knežević.

Portal Analitika