Društvo

VELJOVIĆ: Rezultati zaslužuju poštovanje ali moraju biti efikasniji

Direktor Uprave policije Veselin Veljović ocijenio je da je policija u proteklih godinu dana, od njegovog imenovanja, u periodu punom izazova postigla rezultate koji zavrjeđuju pažnju i poštovanje, ali je dodao da u narednom periodu očekuje da policija bude još efikasnija.
VELJOVIĆ: Rezultati zaslužuju poštovanje ali moraju biti efikasniji
L.Đ.
L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

„Očekujem da rukovodioci povjerene poslove i zadatke u narednom periodu izvršavaju sa najvećim stepenom profesionalnosti i efikasnosti, u skladu sa standardima i dobrim praksama savremenih policijskih službi. Zakonitost u postupanju mora biti postulat svakog policijskog službenika, a uvažavanje svakog građanina i poštovanje ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca pravilo od kojeg nema izuzetka. Očuvanju bezbjednosti, kao univerzalnoj vrijednosti, moramo svi dati doprinos jer to nije ekskluzivno pravo policijske organizacije već pravo i obaveza šire društvene zajednice. Policija će i dalje preduzimati aktivnosti u interesu građana i staraće se da ambijent u kojem živimo bude siguran i bezbjedan“ – rekao je direktor Uprave policije Veselin Veljović na konferenciji za medije organizovanoj povodom godinu dana njegovog mandata i novina uvedenih u organizacionoj strukturu Uprave.

uppres

Direktor Uprave policije je rekao da je crnogorska policija radom i djelovanjem uspjela da značajno smanji prostor za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa.

„Broj organizovanih kriminalnih grupa je značajno manji, na što je uticalo i povećanje efikasnosti rješavanja krivičnih djela. Organizovane kriminalne grupe i njihovi članovi su u bjekstvu a vođe ovih kriminalnih grupa se lišavaju slobode u zemlji i inostranstvu“ – rekao je Veljović.

Direktor Uprave policije je kao potvrdu svojih riječi iznio i statističke podatke o radu u proteklom razdoblju.

„Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu u ovom periodu je veoma visok i iznosi 73%, što je značajan rezultat. Od jula prošle do jula ove godine je počinjeno 14 ubistava a rasvijetljeno je 13, i to 10 koja su izvršena u ovom periodu i još tri iz prethodnog perioda. Pravovremenim, preventivnim i proaktivnim aktivnostima službenika Uprave policije, tokom ovog perioda spriječeno je izvršenje 11 teških krivičnih djela protiv života i tijela. Na teritoriji Crne Gore u ovih godinu dana nije registrovano narušavanje javnog reda i mira u većem obimu. Saobraćajne nezgode za posljedicu su imale 51 smrtno stradalo lice. Važno je napomenuti da je rad saobraćajne policije značajno doprinio smanjenju broja smrtno stradalih lica u proteklih deset godina, što u procentima iznosi 50% manje smrtno stradalih lica. Aktivnosti Uprave policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije su u ovih godinu dana rezultirale podnošenjem krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu protiv ukupno 379 fizičkih i pravnih lica. Policija u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u ovom momentu sprovodi aktivnosti u 41 (četrdeset jednom) kriminalističkom istraživanju koja se odnose na dokazivanje najtežih krivičnih djela. … Uprava policije realizovala je značajan broj akcija na nacionalnom i međunarodnom nivou usmjerenih na sprječavanje krijumčarenje narkotika. Pronađeno je i oduzeto oko 2, 9 tona opojnih droga. Policijski službenici su u ovom periodu oduzeli 891 komad oružja od čega 485 komada vatrenog oružja, kao i značajnu količinu municije, eksploziva i minsko – eksplozivnih sredstava “ – rekao je Veljović.

veljovic1up

Kada je riječ o pranju novca iznijet je podatak da je realizacijom kriminalističkog istraživanja Policije i Specijalnog državnog tužilaštva procesuirano 70 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela pranje novca u produženom trajanju. Ovim krivičnim djelom otkriveno je pranje novca u iznosu od 550 miliona eura.

„Procesuirano je više desetina lica zbog utaja poreza i doprinosa, kojim je pričinjena materijalna šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od preko milion eura“ – rekao je Veljović.

Istaknut je značaj zajedničkog djelovanja Uprave policije i drugi nadležnih organa.

„Operativni tim za suzbijanje krivičnih djela u privrednoj djelatnosti formiran je početkom februara ove godine, a njime rukovodi pomoćnik direktora Uprave policije i čine ga članovi Uprave policije, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove. Operativni tim zajednički radi na suzbijanju krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, sa posebnim akcentom na poslovne poduhvate bezbjednosno interesantnih lica i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa u kojima postoji sumnja da je investiran novac stečen kriminalom. Policija u ovom momentu provjerava poslovanje 14 privrednih subjekata čiji su vlasnici ili osnivači bezbjednosno interesantna lica, a jedan broj takvih akcija je već realizovan i rezultirao je podnošenjem krivičnih prijava“ – rekao je Veljović.

Veljović je dodao da je zaštita novinara i imovine medija je u fokusu rada Uprave policije. 

48371377596-e206f302dd-o

''U periodu od jula prošle do jula ove godine nije bilo registrovanih krivičnih djela u kojima su oštećeni novinari, niti je bilo napada na njihovu imovinu, a koji bi se odnosili na njihov profesionalni rad. Registrovana su tri prekršaja i podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest lica, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, na štetu novinara i njihove imovine'', kazao je on.

Kako dalje ističe policija će i dalje odlučno i profesionalno štititi predstavnike medija i njihovu imovinu.

''Komisija za praćenje istraga napada na novinare ima snažnu podršku Uprave policije. Naložio sam, i to je i urađeno, da se Komisiji dostavljaju svi podaci važni za praćenje istraga napada na novinare, kako bi mogli da efikasno rade svoj posao, kao i da sjednicama Komisije kad god je to potrebno prisustvuju rukovodioci u određenim predmetima kojima se Komisija bavi. Važno nam je da Komisija nesmetano radi jer je utvrđivanje svih činjenica u svakom pojedinačnom predmetu u interesu, Komisije, policije i svih građana'', naveo je Veljović.

Cilj da se zaštiti svačiji ljudski život

Veljović je odgovarajući na pitanja novinara kazao da u pojedinačnim slučajevima policija obavještava građane o njihovoj eventualnoj ugroženosti.

''O toj grupi koju objavšetavamo mogu bili i lica iz kriminalnog miljena. Mi im jedino možemo saopštiti naša saznanja u mjeri u kojoj je to moguće kako bi povećali mjere bezbjednosti a sve u cilju da sačuvamo svačiji ljudski život. Naša saopštenja znače da to lice treba da vodi računa o radijusu kretanja, pojavljivanju na javnim površinama, povećanim mjerama opreza, uz ono što je realnost i istina da svako od tih lica veoma dobro zna što je činio u prethodnom periodu i zašto te aktivnosti u konkretnom imaju odgovornosti. Ne postoje druge namjere, ne želimo da stvaramo tenziju i probleme već to saopštavamo u posenom stepenu diskrecije. To što pojedini nemaju osjećaja za to pa sjutra saopšte na ulici to je drugo pitanje'', kazao je Veljović.

Veljović je naglasio da imaju jedinu namjeru sa sačuvaju svačiji ljudski život ali je nemoguće da policija u svim takvim slučajevima obezbijedi dvadesetčetvoročasovno prisustvo. 

48371379056-876fd4d5bb-o

Novinari su pitali i da li Veljović ostaje pri tvrdnji da je Filip Vešovic direktni pucač na novinarku Oliveru Lakić jer nigdje ne piše decidno.

Na to pitanje ipak je odgovorio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković.

"Nijednom nijesam to utvrdio da je direktni pucač Vešović, već da je organizovao kriminalnu grupu koja je pratila Lakić. Istraga dugo traje ali to nije pitanje za Upravu policije, ali i dalje je sve u zakonskom roku. Što se tiče motiva, radimo na tome", rekao je Baković. 

Nema sumnji da država stoji iza šverca cigareta

Crnogorska policija u proteklih godinu je postigla značajne rezultate u borbi protiv šverca cigareta, saopštio je njen direktor Veselin Veljović i dodao da ne postoje podaci koji upućuju na sumnju da iza toga stoji država.

Veljović je na pitanje novinara šta je u proteklom periodu urađeno povodom šverca cigareta na teritoriji Crne Gore, rekao da su za godinu u toj oblasti postigli značajne rezultate, akcije i zaplijene, koje su se mjerile milionima EUR.

“Ovo pitanje, zajedno sa Upravom carina i drugim nadležim organima, budno pratimo i držimo pod velom profesionalne pažnje u svakodnevni aktivnostima“, rekao je Veljović na konferenciji za novinare povodom godinu otkad je imenovan za direktora Uprave policije.

On je kazao da ne postoji nijedan podatak niti informacija u policiji, niti drugim organima, koji upućuju na sumnju da iza šverca cigareta stoji država.

“Ukoliko bude indicija i osnova sumnje za takve tvrdnje, sprovešćemo istragu bez obzira o kome se radi i zajedno sa tužiocem dovesti tu priču do profesionalnog epiloga”, poručio je Veljović.

 

Portal Analitika