Muzika

BB Kingova Lusil u septembru na aukciji


Zvala se  Lusil ("Lucille") i pod prstima B.B. Kinga pjevala je glasom "kralja bluza", ali nije riječ o ženi već o slavnoj gitari koja će u septembru biti prodata na aukciji.
BB Kingova Lusil u septembru na aukciji
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Kuća Julien's Auctions objavila je u utorak da će Kingova crna gitara Gibson ES-345 biti ponuđena iz njegove ostavštine na prodaju 21. septembra.bb 

Julien's navodi da je proizvođač Gibson darovao Kingu instrument za njegov 80. rođendan, devet godina prije njegove smrti. 

Na vratu gitare upisano je "B.B. King 80", a na aukciji bi mogla postići cijenu između 80.000 do 100.000 dolara, piše USA Today. 

Zadnja Lusil nije i jedina koja nosi to ime. Priča se da je King prvi put nadjenuo to ime gitari kad je uspio svoj instrument da spasi od požara dok je svirao u klubu u Arkanzasu daleke 1949. godine. 

Požar je izbio kad su se dvojica muškaraca potukla zbog žene, a muzičar je jedva izbjegao smrt pošto se vratio u klub da bi spasio svoju gitaru.  

Žena zbog koje su se muškarci potukli zvala se Lusil, a legenda kaže dalje da je BB King tada zaključio da nije mudro tući se zbog žene niti ulijetati u kuću u plamenu. 

Na aukciji na Beverli Hilsu naći će se i drugi predmeti koji su pripadali BB Kingu, koji se 15 puta okitio Gremijem pa će njegovi obožavaoci moći da kupe nakit, odjeću ili čak i medalju koju je primio iz ruku predsjednika Džordža Buša starijeg 1990. godine.

        

Portal Analitika