Crna hronika

Medojević: RZUP poslovao s firmom koja je „prala“ novac

Lider Pokreta za promjene (PzP) i poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, saopštio je danas da je Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) poslovao s firmom koja je „prala“ novac.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore predstavio dokumente koji, kako je rekao, pokazuju da mreža crnogorskih kompanija „pere“ novac tako što preko lažnih faktura traži povraćaj PDV-a, iako ga nije uplatila.

„Riječ je o školskom primjeru pranja novca i utaje poreza. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je zbog toga istrage u slučajevima ʼKlapʼ i ʼVardar, ali su one stopirane kad je SDT došlo do informacija koje vode ka vrhu režima, odnosno ka Acu i Milu Đukanoviću. Onda su se sva kola slomila na jednom čovjeku – Dejanu Lakiću – i njegovoj porodici. U pritovru su njegov otac, sestra i zet, a oni koji stvarno stoje iza kriminalne organizacije su na slobodi“, istakao je Medojević.

Poslanik DF-a kaže da se, prema podacima koje posjeduje, 198 kompanija bavilo pranjem novca u našoj državi.

„Da je čitava akcija osmišljena od samog vrha režima govori dopis RZUP-a, čiji je vlasnik Aco Đukanović, a koji (RZUP) 12. februara 2018. godine šalje dopis jednoj od ovih firmi koje su osnovane da bi ʼpraleʼ pare. Direktor RZUP-a, Petar Korać, obraća se firmi Full House i traži da se za potrebe revizije poslovnih bilanasa regulišu otvorene stavke u poslovnju između njih. Ako postoji snažniji dokaz da je RZUP ʼpraoʼ novac preko firme Full House, volio bih da neko objavi. Drugi dokument pokazuje da je RZUP uplaćivao novac ovoj firmi za usluge koje nisu izvršene“, rekao je on.

Medojević tvrdi da obim „pranja“ novca preko lažnih faktura, koji je DF uspio da registruje, iznosi oko 300 miliona eura. Dodaje da sve ovo govori da je neko u Poreskoj upravi (PU) dio kriminalne organizacije.

„Mi sumnjamo da je to direktor PU, a već dobijamo informacije da je to izvjesna gospođa Martinović koja je bila zadužena za inspekcije“, poručio je Medojević.

Portal Analitika