Društvo

Direktor Uprave za dijasporu uručio povelju perojskim Crnogorcima

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, u subotu 20. jula je boravio u radnoj posjeti gradu Peroju, u okviru koje je prisustvovao tradicionalnoj godišnjoj ceremoniji posvećenoj 362. godišnjici od dolaska prve enklave crnogorskih iseljenika u Peroj. Pored direktora Mitrovića, ceremoniji su prisustvovali poslanici i članovi skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Luiđ Škrelja i Miloš Nikolić, I savjetnik u Ambasadi Crne Gore u R. Hrvatskoj Milovan Lučić i gradonačelnik Opštine Vodnjan Klaudio Vitasović.
Direktor Uprave za dijasporu uručio povelju perojskim Crnogorcima
Portal AnalitikaIzvor

Organizator ovog događaja Društvo perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” predstavlja najstariju crnogorsku enklavu u svijetu, koja je preko tri i po vijeka, udaljena stotinama kilometara daleko od svoje matice, istrajno čuva svoje crnogorsko ime, etnički, kulturni i vjerski identitet. Peroj je jedinstvena čestica crnogorskog nacionalnog i kulturnog bića koja traje na radost domovine Hrvatske i na sreću Crne Gore - postojbine i otadžbine perojskih Crnogoraca. 

Cijenivši nemjerljiv doprinos Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, Uprava za dijasporu je odlučila da udruženju dodijeli Povelju u znak priznanja za očuvanje crnogorskog kulturnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori. Ovo je prvi put od osnivanja da Uprava za dijasporu dodijeli nekom udruženju ovu vrstu povelje što dovoljno govori o značaju koji perojski Crnogorski imaju za matičnu državu Crnu Goru.

U svečanom dijelu programa prisutnima su se obratili predsjednik Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” Miodrag Popović i direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

Na početku govora, Mitrović se zahvalio domaćinu na pozivu da i ove godine prisustvuje ovoj svečanosti i istakao: “Ni znatno brojnije nacionalne zajednice, koje su se igrom istorijske sudbine našle van granica svoje domovine, ne mogu se pohvaliti dužinom trajanja i opstojnosti kao što to možete vi ovdje u Peroju, a sve zahvaljujući izuzetnoj predanosti i posvećenosti očuvanju svog etničkog bića, kao i kulturnog i duhovnog identiteta kroz vjekove. Sjećanje i povezanost perojskih Crnogoraca sa Crnom Gorom je bila toliko jaka, da je uspješno odoljela svim asimilatornim izazovima i kretanjima sa kojima se neizbježno suočava svaka iseljenička enklava daleko od svoje matice. Vaša istorija na ovim prostorima je naša zajednička crnogorska hronika koja nas vječno spaja.” 

U okviru radne posjete Peroju, Mitrović je imao niz sastanaka sa Društvom perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” na kojim je bilo razgovora o realizovanim aktivnostima, kao i planovima udruženja za naredni period. Naši iseljenici izrazili su zadovoljstvo značajnom podrškom koju im Uprava za dijasporu pruža na putu realizacije svojih aktivnosti. Mitrović se u ime Uprave za dijasporu zahvalio članovima udruženja na predanom radu na polju očuvanja kulturnog identiteta i pripadnosti matičnoj državi.
 

Portal Analitika