Ostalo

Protest koji je uzdrmao plivački svijet

FINA mu je možda (za sada) progledala kroz prste, ali njegove kolege iz bazena mu ne praštaju i sve ih je više. Plivački sport ovih dana na Svjetskom prvenstvu u Kvangdžuu drma nezapamćen skandal, a pokrenuli su ga sami plivači i to protiv svog kolege iz Kine i šampiona planete Sun Janga.
Protest koji je uzdrmao plivački svijet
Dnevne novineIzvor

Najprije je u disciplini 400 metara slobodno Australijanac Mek Horton odbio da stoji na postolju pored zlatnog Janga, nije se rukovao sa njim, niti je želio da se fotografiše. Dan kasnije nakon trke na duplo kraćoj dionici, na kojoj je takođe trijumfovao Kinez, isto je učinio i Britanac Dankan Skot, s tim da je ovog puta Jang sve želio da raspravi sa Skotom, pa su pale i prijetnje.

Razlog svega?

Sun je prije nekoliko godina odradio tromjesečnu suspenziju zbog dopinga, a dozvoljeno mu je da učestvuje na ovogodišnjem planetarnom šampionatu iako je ponovo prekršio antidoping pravila, jer je razbio epruvete u kojima su bili uzorci njegove krvi.

Plivači žele čist sport

Suna u septembru čeka saslušanje pred Sudom za arbitražu u sportu, pošto je Svjetska antidoping agencija uložila žalbu na odluku Fine da ga ne kazni zbog jasnog kršenja andidoping pravila. Tačnije, FINA je samo upozorila Kineza, kojem u slučaju nove kazne prijeti doživotna suspenzija.

Čudna odluka svjetske plivačke federacije, pa su sportisti odlučili sami da krenu u borbu za čist sport.

Znate već kakvo je rivalstvo. Njegovo ponašanje i sve što se dogodilo govori jače nego bilo šta što bih ja ikada mogao da kažem, poručio je čovjek koji je pokrenuo ovaj vid protesta Mek Horton.

Uoči početka SP olimpijska pobjednica iz Rio de Žaneira Amerikanka Lili King optužila je Finu da ne radi dovoljno u borbi protiv dopinga i pritom navela upravo primjer kineskog plivača.

Lično mi se ne sviđa kako se FINA bavi doping kontrolama, nešto će morati da se učini na tom području. Tužno je da smo svi plivali sa varalicama, a oni će vjerovatno nastupiti i na ovom Svjetskom prvenstvu. Za početak bi trebalo zabraniti nastup osobama koje uništavaju svoje uzorke krvi, poručila je King.

Sun Jang: Poštujte Kinu

Poslije prve dodjele medalja i bojkota Meka Hortona, Austrijanac je dobio podršku praktično svih kolega, dok je Sun Jang čitavom događaju dao političku konotaciju.

U redu je iskazati nepoštovanje prema meni, ali ne i prema Kini. Žao mi je zbog toga, rekao je Sun.

Naravno, svima je jasno da nema previše logike u Sunovim tvrdnjama, već su sportisti odlučili da ustanu protiv neprincipijelnosti Svjetske plivačke federacije i jedne od većih zvijezda azijskog plivanja.

Inače, FINA je upozorila i Hortona i Skota da više neće tolerisati takvo ponašanje.

Portal Analitika