Turizam

Velika plaža idealna za kajtsurfing

Kajtsurfing, odnosno surfovanje uz pomoć padobrana, posljednjih godina sve se više razvija u Crnoj Gori, gdje je ljubiteljima ekstremnih sportova dostupan na Velikoj plaži u Ulcinju koja, prema riječima instruktora Nemanje Škobića, spada u top tri najbezbjednija mjesta na svijetu za savladavanje ove sportske vještine.
Velika plaža idealna za kajtsurfing
TanjugIzvor

Riječ je o sportu u kojem vozač upravlja zmajem (kajtom) koji mu služi kao jedro, kako bi se pomoću vjetra, stojeći na dasci, kretao po vodi.

Škobić, koji već deset godina radi na plaži u Ulcinju, kaže da je veliki broj onih koji su prošli obuku za taj sport, prenosi Tanjug.

"Da bi se savladali osnovni koraci, potrebno je od osam do deset sati vježbe, a za kurs se prijavljuju i djeca i stariji", rekao je Škobić.

Istakao je da Velika plaža u Ulcinju, koja je duga oko 13 kilometara, spada u top tri najbezbjednijih mjesta na svijetu da se savlada kajt surfing, a jedan od razloga za to je prostranost plaže.

"Širina i dužina plaže, kao i dužina plićaka u kome nema korala, stijena, drveća, dalekovoda, savršeni su uslovi za kajt surfing", rekao je Škobić i dodao da sezona obuke kreće početkom maja i traje do početka oktobra.

Obuka se, kaže, obavlja u više faza, osnovni koraci se uče na pijesku, a nakon toga se prelazi u more.

Osim u Ulcinju, naveo je da je kajt surfing popularan u mnogim zemljama širom svijeta među kojima su Vijetnam, Maroko, Brazil.

Portal Analitika