Politika

Mugoša: Opozicija da se vrati u Odbor, vremena za čekanje nema

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokrata Crne Gore i Liberalne partije i poslanik SD-a, Boris Mugoša, kazao je, u intervjuu za Pobjedu, da očekuje da se opozicija vrati u privremeni skupštinski odbor i da sa vladajućom koalicijom, akademskom zajednicom i NVO doprinese kreiranju povoljnijeg izbornog ambijenta koji će dovesti do povećanja povjerenja građana u izborni proces.
Mugoša: Opozicija da se vrati u Odbor, vremena za čekanje nema
PobjedaIzvor

„Vremena za čekanje nema, jer je sljedeća godina izborna i zbog toga je važno da pokušamo zajedno da do kraja ove godine donesemo čitav set zakona, kazao je Mugoša.

POBJEDA: Predsjednik SD-a Ivan Brajović je nekoliko puta pozivao opoziciju na dijalog i povratak u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva. Da li SD podržava najavu premijera Markovića o novoj ponudi opoziciji koja bi značila veći društveni konsenzus?

MUGOŠA: Od početka mandata predsjednik Skupštine i predsjednik Socijaldemokrata poziva opoziciju da se vrati u parlament i da svojim učešćem doprinese donošenju još kvalitetnijih odluka u zakonodavnom domu. S druge strane, uvijek ističemo da je neprisustvo opozicije na radnom mjestu pokazatelj neodgovornog odnosa prema građanima koji su ih na izborima birali da zastupaju u toj instituciji sistema njihove interese.

Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva je nastao kao rezultat dogovora pozicije i većine u opoziciji i za njega je glasalo preko 2/3 poslanika u crnogorskom parlamentu.

Zato i očekujemo da se kolege iz opozicije vrate u ovaj privremeni skupštinski odbor i da sa nama iz vladajuće koalicije, akademskom zajednicom i NVO doprinesu kreiranju povoljnijeg izbornog ambijenta koji će dovesti do povećanja povjerenja građana u izborni proces.

Uostalom, nikad jasnije sa relevantnih međunarodnih adresa se poručuje da je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva najbolje mjesto za politički dijalog pozicije i opozicije. Predstavnici vladajuće većine, akademske zajednice i NVO u prethodnih nekoliko mjeseci su veoma odgovorno radili na pripremi određenih zakonskih rješenja u skladu sa zadacima definisanim u odluci o formiranju Odbora.

Vremena za čekanje nema jer je sljedeća godina izborna i zbog toga je važno da pokušamo zajedno do kraja ove godine da donesemo čitav set zakona.

POBJEDA: Ako bi ta najava značila i uspostavljanje modela koji bi garantovao dogovoreno, vjerujete li da bi se mogla desiti situacija da ne bude osporavanja rezultata izbora u redovima opozicije?

MUGOŠA: Mnogi namjerno ili nenamjerno zaboravljaju da je u članu 11. odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva definisano da će Odbor predložiti Kolegijumu predsjednika Skupštine model za implementaciju i nadzor dogovorenih rješenja.

Ovaj član je nastao kao dogovor pozicije i opozicije na Kolegijumu predsjednika Skupštine, čiji sam član, jer je svima bio cilj ne samo donošenje unaprijeđenog izbornog zakonodavstva, nego i osiguranje adekvatne implementacije dogovorenih zakonskih rješenja.

U tom smislu, posmatram i nastojanje čelnih ljudi zakonodavne i izvršne vlasti da kreiramo model koji će dovesti do većeg društvenog konsenzusa.

Što se tiče osporavanje rezultata izbora od opozicije, volio bih da se promijeni ta, sad već ustaljena politička praksa, ali nijesam preveliki optimista da će se to desiti. Vidjećemo nakon njihovog gotovo izvjesnog poraza na sljedećim parlamentarnim izborima hoće li ih priznati.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika