Politika

Predsjednik Đukanović primio komandanta NATO savezničke komande za transformaciju Andrea Lanatu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je komandanta NATO savezničke komande za transformaciju Andrea Lanatu koji boravi u posjeti Crnoj Gori.
Predsjednik Đukanović primio komandanta NATO savezničke komande za transformaciju Andrea Lanatu
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo povodom posjete komandanta Lenata u trenutku kada Crna Gora sa ponosom obilježava dvogodišnjicu članstva u Alijansi. Crna Gora je u tom periodu, kao i tokom procesa pristupanja, prepoznala brojne šanse koje joj članstvo u tom klubu nudi, razumijevajući odgovornost članstva i prihvatajući da je to jedina pouzdana perspektiva stabilnosti Jugoistočne Evrope. „U Crnoj Gori imate pouzdanog partnera i odgovornu članicu koja promoviše evropski i evroatlantski sistem vrijednosti na ovom dijelu kontitenta“, poručio je Đukanović. 

Izrazio je zadovoljstvo završetkom procesa integracije Crne Gore u NATO i zahvalio na podršci Savezničke komande u realizaciji aktivnosti za pristupanje i integraciju nacionalnog sistema u NATO tokom protekle dvije godine. Crna Gora ostaje aktivno posvećena prioritetima i pravcima djelovanja NATO, uključujući i politiku otvorenih vrata i podršku integraciji Sjeverne Makedonije, i prisustvo u misijama Alijanse.

Komandant NATO savezničke komande naglasio je da je počastvovan povodom njegove posjete Crnoj Gori kada zajedno obilježavamo važan trenutak, a to je završetak integracije Crne Gore u NATO. Čestitao je crnogorskom Timu i Predsjedniku lično na svemu što je urađeno u integracionom procesu i uloženim naporima, ističući da uspješnost procesa nije samo zasluga sektora odbrane već svih institucija. “Impresioniran sam svim što je urađeno u protekle dvije godine, to je bio kolektivan trud, sveobuhvatan i efikasan. Svojim procesom integracije dali ste primjer drugima u regionu”, kazao je Lanata, uz zahvalnost Crnoj Gori za podršku koju pruža Sjevernoj Makedoniji na njenom putu pune integracije.

Lanata je naglasio da će Crna Gora i dalje imati snažnu podršku Savezničke komande koja će nastaviti da blisko sarađuje sa Crnom Gorom u daljim aspektima adaptacije i transformacije.

 

Portal Analitika