Kultura

„Don Kihot“ Andraša Urbana na „Barskom ljetopisu“

Predstava „Don Kihot“ , koprodukcijsko ostvarenje 32. „Barskog ljetopisa“ i Gradskog pozorišta Podgorica, u režiji Andraša Urbana premijerno je izvedena sinoć na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru.
 „Don Kihot“ Andraša Urbana na „Barskom ljetopisu“
Portal AnalitikaIzvor

Kao sopstveni autorski projekat Urban je iz Servantesovog romana uzeo tek srž i preslikao je u društveno političke okolnosti naše današnjice, upirući prstom u mnoge probleme od kojih se položaj žena u društvu ističe zahvaljujući kompletno ženskoj glumačkoj podjeli.

Iza osamdeset minuta punih energetskog naboja stoji dug i težak proces ali, kako kaže Urban, postignut je finalni oblik živog pozorišta koje djeluje sa svojim sredstvima na zdrav i iskren način.

„Publiku ne treba da dovodimo na dosadne i mrtve stvari, nego da pokažemo da pozorište može da se predstavlja i drugačije. Da shvatimo da je to medij koji je živ i koji govori iskrenije, koji se bavi onim problemima u kojima živimo a čak nas i zabavlja“, istakao je Urban i naglasio da kada predstava govori o ženskim pravima, ona govori o čovjeku, i tome dokle smo spremni da idemo da bi promijenili svijet.

don-kihot2

Urbanov „Don Kihot“ tjera svakoga da se preispita, i duboko u sebi spozna jednog takvog idealistu koji prkosi stvarnosti. A u borbu sa vjetrenjačama, takoreći, krenula je i direktorica festivala „Barski ljetopis“ Ksenija Popović Ivanišević, onog trenutka kada je odlučila da pozove jednog ovako beskompromisnog reditelja i na festivalu kao producent postavi jedan alternativni, provokativni pozorišni komad. Ipak, kako kaže, publika je pokazala da je spremna, a stajaće ovacije idu u prilog tome.

„Ovo je to što sam očekivala, a znala sam koga zovem i zašto ga zovem. Mislim da je tema žena nešto o čemu slušamo toliko decenija i da smo po malo počeli da je ignorišemo. To je postalo vrlo opasno jer žene i dalje žive u inferiornom položaju u odnosu na muškarce. Čini mi se da smo se dotakli mnogih aspekata te inferiornosti koja nam je nametnuta i na koju pristajemo, kojoj mi učimo naše kćeri i koju prosto propagiramo iz generacije u generaciju. Ja stalno kažem da šovinizam ne propagiraju muškarci, već majke i sestre muškaraca. Imala sam čast i privilegiju da učestvujem u toj prvoj fazi cijelog procesa i da su neke stvari koje sam i ja izgovorila ušle u predstavu“, rekla je Popović Ivanišević i dodala da je bilo vrijeme da se sa „Barskog ljetopisa“ ponudi malo eksplicitniji i direktniji angažman.

Reprizna igranja zakazana su za 21. i 22. jul, kao i za 10. avgust na ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru. Pred podgoričkom publikom predstava će premijerno biti izvedena 20. septembra i od tada će biti na stalnom repertoaru Gradskog pozorišta.

 

Portal Analitika