Kultura

Kosmos za gejmera

Lijepe vijesti često prolete ispod našeg radara. Još kad stižu izdaleka... Zato valja odmah istaći: Dvadeset trogodišnji Podgoričanin Mišo Vukčević završava kompjutersku igru za planetarno tržište. Glavni je dizajner i kreator koncepta, cijelog kosmosa koji se zove „Bleak Faith: Forsaken“.
(FOTO: facebook.com)
(FOTO: facebook.com)
Stojan STAMENIĆ
Stojan STAMENIĆAutor
ObjektivIzvor

Na stranu lament o tome što je Mišo baš prvi, odavde, koji je zagrabio tako krupan korak. Valja izbjeći svu priču da je tako mlad imao petlje, zatim talenta, pa još i tone radne etike da se uopšte usudi... O Mišu, ipak, bolje i najbolje govori ono što je njegovo djelo. Projekat „Bleak Faith: Forsaken“ predstavljen je na sajtu Kickstarter, platformi na kojoj stvaraoci, u fazi razvoja igara, traže i dobijaju finansijsku podršku. A sam uvid u nekoliko slika, art koncepata, uz Jutjub video iz igre, je sasvim dovoljan da razvučete vilicu do poda... Za nevjericu, da je ovo djelo samo jednog dizajnera i programera!

Vizija

Žanr „akcijski RPG“ nekom ko nema veze sa svijetom igara sigurno ništa ne znači. „Bleak Faith: Forsaken“ je sumorna vizija budućnosti. U njoj je čovjek usamljen, progonjen, prinuđen da se adaptira i krije u sjenkama. S druge strane je korporacija, superiorna i surova rasa, „Omnistruktura“... Protiv njih pobjeda se svodi na goli opstanak. Ovo je igra u kojoj su junaci otpadnici, odbačeni (eng. „forsaken“), a svaka je nada tanka, i vjera sumorna (eng. „bleak faith“).

Mišov projekat, već sada i u ovoj fazi razvoja, prije najavljenog izlaska krajem godine, savršen je dokaz za ono u što se kune gejmerska zajednica. To, da su kompjuterske igre sasvim nova forma umjetnosti. Dizajn likova, „ekosistem“ svijeta daleke budućnosti, sama najavljena priča, odoka će vas ubijediti u to. Vizuelno, igra razoružava. Za iskusnije programere, tek je umjetnost ono „ispod haube“: grafička rješenja osvjetljenja, sistem interakcije i kretanja likova, vještačka inteligencija, dizajn nivoa...

 

milos-vukcevic

 

Sve to i mnogo više je Mišo Vukčević, mladić koji sebe na Kickstarteru predstavlja kao „nekog ko je duže od pola života imigrant, sa diplomom umjetnosti sa „Dejvidson“ koledža u Sjevernoj Karolini“... Tu je i crtica da se profesionalno bavio košarkom - osvojio je Kiparsku ligu sa Apoelom dva puta, a kasnije jurio sportsku karijeru u Americi kada je dobio četvorogodišnju akademsku stipendiju... Iz te priče Podgoričani i najbolje poznaju Miša: mladića za kojeg se kunu da je prije nekoliko godina znao da poveže i stotinjak ubačenih trojki zaredom, tamo na kultnom terenu Budućnosti u Njegoševom parku...

Zalog

Zbog toga što ispred Miša Vukčevića treba da stoji prije svega ono što stvara i radi, tek sada ćemo istaći: Mišo je sin naše najtrofejnije karatistkinje Katarine Rolović-Vukčević. I nekako priliči da naš pionir u svijetu ekstra-klase stvaraoca svijeta igara, bude sin žene koja je donijela prve velike svjetske uspjehe crnogorskom karateu. Četvorostruke evropske prvakinje, planetarne vicešampionke, najbolje sportistkinje Crne Gore 1983. godine... Tako postane jasnija i sva ona priča o radnoj etici i petlji - dok u jednačinu o Mišovom talentu valja još ubaciti i tatu, slikara Vladimira.

Još jedan zalog da podvučemo, da je „Bleak Faith: Forsaken“ autentično podgorička: muziku za igru radi Rade Duda Vukčević, Mišov brat i frontmen podgoričkog benda „S. S. Freedom“. Na onom mjestu gdje se sudaraju metal i bluz, sa nepokolebljivim panki stavom Freedoma je lako shvatiti zašto je taj senzibilitet baš bio idealan za svijet „Bleak Faitha“. Tog kosmosa sumornog opstajanja, gdje skrovite nade tinjaju u mračnim ćoškovima.

A Mišo Vukčević je spreman da vas baš tamo odvede u jednu veliku avanturu. I ubijedi, da i tu možete biti pobjednici.

Portal Analitika