Kultura

Randevu na tvrđavi

Čini se da je nastup M. Warda ove godine pun pogodak u najavi. Sa njim će na kotorsku binu izaći i „pustinjski lisac“ Hau Gelb, koji je već dva puta na festivalu potvrđivao reputaciju „muzičkog kameleona“

Randevu na tvrđavi
Objektiv/PobjedaIzvor

Neočekivan, blag i poseban kao susret starih znalaca - kotorski festival Sea Rock, na ljetnjoj pozornici Starog grada, u večeri 20. jula donijeće ugodnu plimu novih uspomena. Za naše muzičke sladokusce, biće serviran na mediteranskom pjatu deveti put.
Muzički heroji
U lavirintu intime uskih kotorskih ulica, akorda i rima američkog folka, amerikane i indi roka, Sea Rock je iz godine u godinu pronalazio nešto dragocjeno za svoju publiku. Prvo, kroz jedinstvenu šansu za nevjerovatan susret sa nekim od svojih muzičkih heroja - od velikana Džefa Tvidija iz benda Wilco do Marka Kozeleka (Sun Kil Moon), prošle godine... Drugo, priliku za širenje vidika, otkrivanje novih imena. Tako je nad kotorskim zidinama sijevnula oštrica gitare Alehandra Eskoveda, prijatelja Nila Janga i Brusa Springstina; ili se rasplitalo magično tkanje filadelfijskog benda Strand of Oaks... I najbitnije: onu tanku nit, koja vas makar na noć ubijedi da je daj senzibilitet univerzuma američkog Zapada i naše balkanštine, ipak dio istog, jedinstvenog.  
To iskustvo, osjećaj koji stotine posjetilaca nosi iz godine u godinu iz Kotora, čini da je nastup M. Warda ove godine pun pogodak u najavi. Jer Metju Vord je jedan od onih heroja modernog američkog folka i alternative, džentlmen sa gitarom (ono što mi nezgrapno zovemo kantautor) koji snagu i autorstvo pronalazi upravo kroz komunikaciju. Saradnju i dijeljenje.
Široj publici, naravno i domaćoj, Metju Vord poznat je kao dio dueta She&Him sa slavnom glumicom Zoi Dešanel. Zajednički rad na muzici za filim „The Go-Getter“ ih je prije 13 godina naveo na dalju saradnju. Rezultat: šest objavljenih albuma i prijateljstvo kroz muziku koja spaja nasljeđe udaljenih decenija Amerike.
Metju Vord je vrlo angažovan i prodoran glas na široj sceni američke muzike. Kroz saradnju sa ekipom iz Bright Eyes, My Morning Jacket i Konorom Oberstom prije deset godina objavio je sjajan album pod imenom „Monsters of Folk“. Tada su ih nazivali „prvom modernom supergrupom američkog folka“. Projekat nije nastavljen - ali se jesu nizale svirke, turneje i nastupi sa Bet Orton, Cat Power... Pa i jedna turneja sa Springstinom i grupom R.E.M, kada je niz slavnih muzičara koncertima sprovodio kampanju protiv reizbora američkog predsjednika Buša.
Sve to je razlog, da M. Ward na kotorsku binu ne izađe sam tog 20. jula. I naravno, da je najlogičnije i najispravnije bilo da te večeri sa njim nastupi muzičar koji je jedan od simbola festivala. Baš „pustinjski lisac“ Hau Gelb, koji je u dosadašnja dva nastupa na festivalu potvrđivao reputaciju „muzičkog kameleona“. Jer svaki je Gelbov nastup nepredvidljiv i baš zato potpuno jedinstven. 
Igra života

sea-rock-2

Kotorska publika je prošle godine svjedočila da nastup Hau Gelba nije i ne može biti koncert, već prije svega performans. Igra života, u kojoj umjetnik pokušava da pronađe identitet, pa ga odbaci, pa potraži opet, i opet... Sa M. Wardom Gelb je svirao duže od decenije, a smirenost, uzdržanost Metjua Vorda savršen je kontrast Hauovim lutanjima.
Iza Hau Gelba je u međuvremenu objavljen novi album. Baš na njemu, sa Metju Vordom obradio je „A Thousand Kisses Deep“ svog velikog pjesničkog uzora Lenarda Koena. Dobra je šansa da ćemo je u bosanova ritmu čuti te noći u Kotoru...
Ako se ipak ne desi taj mali omaž Koenu - to je ipak samo Gelb, svojeglavi pustinjski kojot, čija je tvrdoglavost već dio legende američke alternative. Zbog te neizvjesnosti i činjenice da slijedi nešto neponovljivo, valja biti tu 20. jula. Neponovljivi randevu zakazan je u Kotoru, samo te noći i takav nikada više! S. S.

Portal Analitika