Kultura

Ulaganje na sve ili ništa

Ako iz rata „dobre majke“ i „dobre bake“ jedna dama bude morala da izađe kao pobjednica a druga kao poražena, suština serije Dejvida I. Kelija biće izgubljena

Ulaganje na sve ili ništa
Objektiv/PobjedaIzvor

Dejvid I. Keli, kreator HBO hita „Big Little Lies“, vuče se po sudnicama više od 30 godina. Naravno, u svojstvu televizijskog autora - kreatora brojnih uspješnih sudskih drama, od „Ally McBeal“ do sjajnog, potcijenjenog „Goliatha“ sa Bilijem Bobom Torntonom. Zbog toga nije ni čudo što je „The Bad Mother“, šesta epizoda serije „Big Little Lies“, donijela vrsnu, sočno napisanu dramu u sudnici. I obrte koji se baš i nijesu mogli nazreti iz daljine.
Većina najmučnije do sada emitovane epizode druge sezone posvećena je sudskom okršaju „dobre majke“ Selest (Nikol Kidman) i „dobre bake“ Meri Luiz Rajt (Meril Strip). 
Bezimeni muškarci
Da „The Bad Mother“ postane ogroman izvor mučnine pobrinuo se advokat Meri Luiz, gospodin Farber (sjajni Denis O'Her), koji je preko noći postao najveća noćna mora žrtava nasilja sa svih krajeva planete. U jednom trenutku, dok hladnokrvni advokat ispaljuje ko zna koje posramljujuće pitanje o Selestinim seksualnim navikama i uživanju u nasilnim odnosima, osjetićete nagon za povraćanjem. 
- Jeste li stvarno pobijedili bolest? – pita Farber, rešetajući „lošu majku“ neprijatnim pitanjima.
Ovo „posramljivanja drolje“ natjeraće na preispitivanje čak i one gledaoce koji su uvjereni da porodični sudovi uvijek moraju da budu na strani majke, da je djeci uvijek mjesto pored nje i da čak i najproblematičnije među njima zaslužuju pomoć, naročito kad je riječ o žrtvama porodičnog nasilja. Od starta je jasno da Selest nije dobro, ali ova vrsta obrta nije bila očekivana. 
Farberova led-ledena pitanja ogoljavaju i ovako nestabilnu Selest do koske. Serijal fotografija detektiva kojeg je unajmila Meri Luiz otkriva nešto što nijesmo znali: onaj zgodnjikavi šanker kojeg je njena snaha privela kući poslije pijanke u lokalnom baru samo je jedan od mnogih bezimenih sa kojima je imala nasilan seks. Nakljukana „ambijenima“, Selest čak i ne može da se sjeti da je njen sin Džoš vidio nepoznatog muškarca u njenom krevetu jedne noći kada je došao da se ušunja u majčin zagrljaj.
Zanemarena analiza
Na užas „Petorke iz Montereja“ kruna advokatovog ispitivanja je, očekivano, pitanje nad svim pitanjima: da li je Selest gurnula Perija niz stepenice. Jadna žena nekako uspijeva da se izvuče bez odavanja tajne, ali Keli tu ne stavlja tačku na dramu u sudnici. 
U finišu epizode slijedi drugi obrt: Selestina molba da lično ispita Meri Luiz i pokaže sudu da je njena majčinska uloga upitnija od njene. Advokatura jeste njena profesija, ali do sada nije imala priliku da pokaže kakva je u poslu. Može li rastaviti Meri Luiz na proste činioce? Hoće li slučaj „Rajt protiv Rajta“ obezbijediti fanovima katarzu kojoj se nadaju od starta? I još važnije: kojoj vrsti katarze se mogu nadati? 
Nažalost, Keli se znatno udaljio od odličnog starta i inicijalne tri epizode koje su nagovještavale da će jedan od najboljih slojeva druge sezone biti posvećen analizi psiho-fizičke boli koju nasilnici poput Perija čak i poslije smrti nanose ljudima koji ih vole. I to ne samo direktnim žrtvama nasilja, kao što je Selest, već i osobama kakva je njegova majka Meri Luiz, tragično uvjerena da njen slatki, nježni dječak nije mogao biti silovatelj...
Porazna pobjeda
Ako Keli bude uložio u tu vrstu razotkrivanja u sudnici, koje može dovesti do solidarnosti i pomirenja zaraćenih žena – glavnog motiva perfektne prve sezone, nešto krupno se i može očekivati od predstojećeg finala. No, ako iz ovog rata jedna dama bude morala da izađe kao pobjednica a druga kao poražena, suština serije „Big Little Lies“ biće izgubljena. 
Ova priča osvojila je osam Emija, uključujući statuetu za najbolju mini-seriju, baš zbog toga što je pokazala koliku moć može imati solidarnost formirana na neočekivanim mjestima, sa osobama koje ne zavređuju ni trun povjerenja. 
Na početku druge sezone činilo se da će nastavak biti posvećen testiranju ove teze kroz lik Meri Luiz, samo da bi je ova vrsta „negativke“ još jače potvrdila. No, uloga „zle svekrve“ nekako se zagubila na putu od četvrte do šeste epizode. Ko zna da li je Keli može spasiti u finišu, čak i pored toga što je povjerena genijalnoj Meril Strip.
S druge strane, čak i pored ovako (po)grešnog skretanja puta i kontroverze sa oduzimanjem kreativne kontrole režiserki Andrei Arnold o kojoj je nedavno pisao IndieWire, činjenica je da „Big Little Lies“ odlična serija. Ali, šteta je što vjerovatno neće biti jedna od najboljih 2019. godine. I ove decenije. Ipak je to bio minimum koji se očekivao od Kelija nakon doktorske prve sezone. M. I.-N.

  (FOTO: tvline.com)
 

Portal Analitika