Društvo

Kotorski sud ostaje nadležan za Budvane

Mještani Budve neće, kako je bilo predviđeno Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, pravdu tražiti pred Osnovnim sudom na Cetinju, nego će nadležan za njih ostati Osnovni sud u Kotoru – utvrđeno je nakon završene javne rasprave za ovaj akt.
Kotorski sud ostaje nadležan za Budvane
Nova PobjedaIzvor

Ministarstvo pravde je, kako je navedeno u izvještaju o završenoj javnoj raspravi, prihvatilo prijedlog za brisanje spornih članova 3 i 4 ovog akta u izradi, a koji su predviđali izmjenu sudske nadležnosti za građane opštine Budva i to iz Kotora na Cetinje. Zbog ove odredbe usprotivili su se u kabinetu predsjednika opštine Budva Marka Carevića, kao i nekoliko advokata. 

Odluka 

- Ministarstvo pravde je uvažavajući sve prijedloge, inicijative i sugestije, procijenilo da je pitanje promjene mjesne nadležnosti osnovnih sudova za teritorije ovih opština neophodno razmotriti kroz izradu nove analize za potrebe racionalizacije sudske mreže. Zbog toga će odredbe biti izbrisane iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima – navedeno je u dokumentu. 

Iz Ministarstva pravda su istakli da je u pisanom ili elektronskom obliku stigle su 1.382 primjedbe, prijedloga i sugestije od 1.251 građanina, 118 advokata, osam predstavnika sudstva, tri predstavnika lokalne samouprave, nevladine organizacije i Komore javnih izvršitelja. Najviše prijedloga odnosilo se na brisanje spornih odredbi, odnosno učesnici javne rasprave smatraju da nadležnost osnovnog suda za opštinu Budva treba da ostane nepromijenjena i to zato „što izmjene nisu neophodne za funkcionisanje ovih osnovnih sudova, niti su dati opravdani razlozi za njihovo donošenje“.

 Učesnici u javnoj raspravi su, kako je napisano, ocijenili da nije realizovana adekvatna analiza procjene finansijskog uticaja propisa, te da bi primjena spornih odredbi stvorila poteškoće u rješavanju parničnih i krivičnih predmeta. Pored toga, ocijenili su da bi promjena nadležnog suda stvorila i dodatne troškove kako budžetu, tako i građanima. Smatraju i da bi promjena negativan uticaj imala na rad advokata, notara, javnih izvršitelja i državnih tužilaštava koji postupaju pred ovim sudovima. 

Značajan broj sugestija građana opština Kotor, Budva i Tivat, te organa lokalne samouprave opštine Budva, kako je navedeno u dokumentu Ministarstva pravde, odnosio se na potrebu osnivanja osnovnog suda i osnovnog državnog tužilaštva za teritoriju opštine Budva. 

Promjene 

Predložili su osnivanje „palate pravde“, odnosno većeg suda koji bi se nalazio između te tri opštine, zbog pristupa građana sudu, ekonomičnosti vođenja postupka, kao i zbog činjenice da je povećan broja stanovnika u Budvi, ali i broj parničnih i krivičnih predmeta koji potiču sa teritorije te opštine. - Jedan prijedlog odnosio se na osnivanje osnovnog suda i suda za prekršaje u Tuzima, kako bi građani ove opštine u potpunosti ostvarili sudska i administrativna prava što bliže mjestu boravka. Sugestije i stavovi građana Budve, Tivta i Tuzi biće pažljivo razmotreni prilikom izrade Analize za potrebe racionalizacije sudske mreže, vodeći računa o standardima CEPEJ-a u ovoj oblasti – istakli su iz Ministarstva pravde. 

Ministarstvo pravde, kako je navedeno u izvještaju o završenoj javnoj raspravi, nije prihvatilo prijedlog stručne službe Višeg suda u Bijelom Polju, odnosno da se dopunom člana 57 Zakona o sudovima prošire zakonski uslovi za obavljanje poslova sudskih savjetnika. Ovo su predložili kako bi se adekvatno rasporedilo šest zaposlenih u stručnim službama, čiji raspored nije u skladu sa pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Višem sudu. 

- Ovaj prijedlog nije prihvaćen zato što su uslovi za obavljanje poslova savjetnika u sudu (opšti uslovi za rad u državnim organima, završen pravni fakultet VII1 nivoa kvalifikacije obrazovanja, položen pravosudni ispit i ispunjenost posebnih uslova utvrđenih aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji) propisani s obzirom na vrstu poslova koje savjetnici obavljaju u sudu (izrade nacrta odluka, pomoć sudiji u radi i drugih poslova propisanih zakonom) – navedeno je u obrazloženju Ministarstva pravde.
 

Portal Analitika