Politika

Poslanik ne može u zatvor bez skidanja imuniteta



Poslanik Skupštine Crne Gore ne može biti stavljen u zatvor bez prethodnog ukidanja imuniteta, ocijenjeno je na sjednici Administrativnog odbora na kojoj su učestvovali poslanici vladajuće koalicije, opozicije, ali i predstavnici pravne struke.

Poslanik ne može u zatvor bez skidanja imuniteta
Jovana Djurišić
Jovana DjurišićAutor
Nova PobjedaIzvor

Povod za sazivanje tematske sjednice odbora na kojoj se raspravljalo o poslaničkom imunitetu je stavljanje u zatvor poslanika DF Nebojše Medojevića u novembru prošle godine.

Većina prisutnih saglasna je da je u tom slučaju prekršen Ustav.

ZAŠTITA POSLANIKA

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović kazao je da poslanički imunitet nije privilegija i da se ne ustanovljava radi poslanika, već nezavisnosti i autoriteta parlamenta.

Kako je dodao, razlog njegovog postojanja je očuvanje podjele vlasti i zaštita opšteg, a ne individualnog interesa poslanika.

Istakao je da poslanik mora biti zaštićen, ali ne smije biti neodgovoran i dodao da nije lako glasati za skidanje imuniteta nekog kolege.

- Imunitet ne znači da možemo svakog vrijeđati u parlamentu i govoriti sve što nam padne na pamet, moramo snositi posljedice za izgovorene riječi, rekao je predsjednik parlamenta, kazao je Brajović.

Naglasio je da niko ne može biti zaštićen od krivičnog gonjenja, ukoliko je izvršio neko krivično djelo, jer poslanički imunitet može samo odložiti pojavljivanje pred sudskim organima.

Brajović je naveo da poslanik nikako ne smije biti stavljen u zatvor zbog odbijanja da svjedoči, kao što je bio slučaj sa Medojevićem i Kneževićem.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu kazao je da je svrha postojanja imuniteta javni interes, kako bi parlament mogao da radi bez prepreka i da je u slučaju pritvaranja Medojevića prekršen Ustav.

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja kazao je da poslanički imunitet ne smije biti toliko obuhvatan da poslanike stavi iznad zakona.

Predstavnici pravne struke u Crnoj Gori ocijenili su da se pitanje poslaničkog imuniteta, osim Poslovnikom Skupštine, mora regulisati dodatnim zakonima i normama.

(opširnije u Pobjedi)

 

Portal Analitika