Crna hronika

Optuženi bivši radnici CKB traže obustavu postupka

Odbrana bivšeg šefa nikšićke filijale Crnogorske komercijalne banke Radoslava Nikčevića i njegovih devet kolega zatražila je obustavu postupka jer specijalno tužilaštvo ni u dopunjenoj optužnici nije ponudila konkretne dokaze da su zloupotrebili službeni položaj u poslovanju.
Optuženi bivši radnici CKB traže obustavu postupka
B.R.
B.R.Autor
Analitika, PobjedaIzvor

Sa druge strane, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević ostala je u cjelosti pri navodima iz optužnice.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić će odluku o validnosti dokaza u optužnici donijeti u zakonskom roku od 15 dana.

Podsjećamo da je optužnica protiv bankara nikšićke filijale CKB-a već jednom razmatrana u Višem sudu ali je zbog formalnih nedostataka vraćena specijalnom tužilaštvu na doradu.

Advokati optuženih su bili saglasni u stavu da tužiteljka Jovićević u novoj optužnici nije uvažila sugestije vanpretresnog vijeća Višeg suda koje je insistiralo na tome da u dispozitivu optužnice treba jasno opisati način izvršenja krivičnog djela, precizirati ko je, kako i koliko stekao imovinske koristi zloupotrebom položaja u bankarskom poslovanju.

Branilac Radoslava Nikčevića, advokatica Jovanka Mijanović istakla je da tužilaštvo u novoj ptužnici nije odgovorilo ni na jedno pitanje koje je odbrana postavila na prethodnoj kontroli ponuđenih dokaza u ovom slučaju.

-I nakon dopune optužnice, primjećujem da se radi o istom aktu koji nema izmjena u odnosu na prethodni tekst u ovom dokumentu. Odbrana je ostala uskraćena za odgovore na pitanja ko, je kada, kako i na čiji račun načinio štetu za koju se terete moj branjenik I ostali optuženi – kazala je advokatica Mijanović i zatražila da sud obustavi postupak jer nema osnovanih dokaza protiv optuženih.

Advokat Dragomir Ćalasan je ukazao da se optužnica zasniva na fotokopijama elektronskih naloga, zbog čega ovi dokumenti nemaju validnost u konkretnoj krivično pravnoj stvari.

On je ukazao na to da optužnica ne sadrži vremenski period u kojem je navodno djelovala kriminalna grupa na čelu sa njegovim branjenikom Radoslavom Nikčevićem.

-Podsjetiću da je Nikčević banku napustio 2010. godine a u optužnice se navodi da je ova kriminalna grupa djelovala i nakon tog vremena – kazao je Ćalasan.

Istakao je I da se u optužnici navodi da su klijenti oštećeni ali se ne precizira iznos te štete a najbitnije od svega je što su upravo ti svjedoci oštećeni u istrazi naveli da nijesu oštećeni.

 

On je naveo da se optužnica temelji na iskazu svjedoka saradnika Maje Ćirić čiji iskaz je neistinit i ne poklapa se sa iskazima svjedoka oštećenih zbog čerga je upitan status koji joj je sud dodijelio. .

Advokat Ćalasan navodi i da izvještaj Centralne banke opovrgava tvrdnje tužilaštva jer je prilikom kontrola rada nikšićke poslovnice CKB-a utvrđeni propusti centrale ove banke, između ostalog i da neautorizovani korisnici imaju pristup sistemu čime se narušava bezbjednost banke.

Branilac Dragana Perutovića, advokat Predrag Kovačević istakao je da je njegov klijent dobio parnični postupak  protiv CKB-a zbog iste stvari zbog koje se nalazi na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici.

-Moj klijent je ponovo radnik CKB-a nakon što je okončan parnični postupak u njegovu korist I ukinuto rješenje o njegovom otkazu. U tom postupku je utvrđeno da nije odgovaran za transakcije koje  mu se stavljaju na teret i u ovom postupku. Osim toga, Maja Ćirić je u parničnom postupku dala suprortan iskaz od onog u ovom postupku gdje se pojavljuje kao svjedok saradnik – kazao je Kovačević.

Optužnicom se bankari terete da su u periodu od 2007.do početka 2011. godine, neovlašteno i bez odobrenja klijenta prenosili novac sa njihovih računa na druge tekuće račune. Takođe, sumnja se i da su uhapšeni bez znanja klijenata podizali gotovinu sa njihovih računa.

Na listi optuženih pored Nikčevića se nalaze Dragan Perutović, Ivan Radulović, Jelena Čvorović Šćepanović, Miroslav Antunović, Svetlana Cicmil, Aneta Novaković, Aleksandar Nikčević i Dragica Radulović.

Na listi okrivljenih bila je i Maja Ćirić koja je u međuvremenu dobila status svjedoka saradnika.

 

 

Portal Analitika