Košarka

Vučević: Braniću boje Crne Gore na Mundobasketu

Nikola Vučević igraće na Svjetskom prvenstvu u Kini. Naš slavni NBA as potvrdio je sinoć informaciju, koju je juče objavila Arena, pozivajući se na izvor iz Košarkaškog saveza Crne Gore.
Foto: ClutchPoints
Foto: ClutchPoints
Arena/PobjedaIzvor

Jedan od najboljih centara današnjice i prva zvijezda Orlanda u NBA ovih dana treba i da razgovara sa selektorom Zvezdanom Mitrovićem i detaljno dogovori program priprema. Baranin će naredne sedmice, 25. jula govoriti na konferenciji za medije, na okupljanju nacionalnog tima na pripremama za Mundobasket. Ipak, u uvodnom dijelu priprema neće moći raditi sa reprezentacijom, zbog obaveza koje se tiču kolektivnog ugovora NBA igrača sa svojim klubovima.

U dogovoru sa selektorom Mitrovićem Nikola će narednih dana dobiti jasan plan individualnog rada, kao i tačan datum kada će se priključiti treninzima reprezentacije. Očekuje se da uz nacionalni tim sigurno bude na prvim pripremnim utakmicama u avgustu.

Šanse Crne Gore u grupnoj fazi sa Ol-star centrom u postavi biće značajno veće za plasman u narednu rundu.

U konkurenciji vrhunskih reprezentacija Grčke i Brazila, kao i izuzetno opasne selekcije Novog Zelanda, ,,crveni“ će imati aduti u borbi za neko od prva dva mjesta u grupi koja se igra u kineskom gradu Nanđingu.

Vučević ovih dana boravi u Baru, već je obavio razgovore sa čelnicima Košarkaškog saveza Crne Gore i potvrdio da ima dozvolu Orlanda da nastupi na Svjetskom prvenstvu.

Novi ugovor sa Orlandom dogovorio je 1. jula, vrijedan 100 miliona američkih dolara za četiri sezone. Nikola će gotovo sigurno u narednoj sezoni 2019-20 biti najbolje plaćen evropski igrač u NBA, kao i najbolje plaćen centar u ligi. To je potvrda klase i vrhunskih partija, pogotovo u prethodnoj sezoni. Takođe i liderske igre u preporođenoj ekipi Orlanda, koja je nakon sedam godina u martu izborila plasman u plej-of.

Posljednji meč sezone za nama Vučević je odigrao 24. aprila, kada je novi NBA šampion pobijedio Orlando 115:96 i ukupnim skorom 4-1 izborio polufinalnu seriju Istočne konferencije. Iako će od tog meča do početka priprema reprezentacije proći puna tri mjeseca, Nikola ne brine za formu. Tokom ljeta radio je na fizičkoj spremi, nadajući se pozitivnim ishodom pregovora sa NBA klubom o nastupu za nacionalni tim.

Iza Vučevića su tri nastupa na velikim takmičenjima, na šampionatima kontinenta, posljednji put prije dvije godine. Na vrhuncu karijere dobio je šansu za nastup na najvećem planetarnom turniru, u najdražem dresu nacionalnog tima.

Svjetsko prvenstvo u Kini počinje 31. avgusta, a dan kasnije u Nanđingu Crna Gora igraće prvi meč, protiv Grčke.

Portal Analitika