Politika

Gegaj: Đukanović bi trebalo da nastavi da vodi DPS i nakon Kongresa

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Gegaj, kazao je u intervjuu za Pobjedu da bi aktuelni predsjednik DPS-a Milo Đukanović trebalo da nastavi da vodi partiju i nakon Kongresa, bez obzira na to imao ili ne protivkandidata.
Gegaj: Đukanović bi trebalo da nastavi da vodi DPS i nakon Kongresa
PobjedaIzvor

- Doprinos, kvalitet i iskustvo Mila Đukanovića, kao neprikosnovenog lidera u Crnoj Gori, ali i šire, preporučuju ga da on nastavi da vodi DPS. Mišljenja sam da bi, kao i ja, ogromna većina članova glasali za njega, bez obzira da li će on biti jedini kandidat ili će imati konkurenciju - kazao je Gegaj za Pobjedu.

POBJEDA: U Demokratskoj partiji socijalista su trenutno unutarstranački izbori i u većini opština su završene izborne konferencije. Da li DPS sa tim kadrovskim restrukturiranjem potpuno spremno dočekuje naredne parlamentarne izbore?

GEGAJ: DPS je, osim ostalog, veoma stabilan politički subjekt. Ovo se ogleda preko njenog unutrašnjeg života. Tu se, zajedno sa načinom organizovanja, vodi računa o tome ko su nosioci funkcija na centralnom i lokalnom nivou, te i kako izvršavaju partijske zadatke. U tom smislu unutarstranački izbori su veoma važna i ozbiljna aktivnost za nas. Članovi DPS-a su ljudi iz naroda, koji se svakim danom suočavaju sa realnim životom kako u njihovim porodicama i zajednicama, tako i na nivou zemlje i šire, i rade na poboljšanju opštih uslova života u okviru njihovih mogućnosti. Zbog toga je na ovim izborima prednost dobio značajan broj mladih i školovanih članova partije.

Dakle, sa zadovoljstvom konstatujem da su svi odbori osvježeni sa ljudima koji imaju potpuno razumijevanje, dovoljno iskustvo i puni kapacitet da se uspješno suočavaju sa problematikom razvoja Crne Gore.

Parlamentarni izbori su veoma važni za političke partije, građane i zemlju, pa zbog toga je naš pristup njima sveobuhvatan i svestran. Druge opozicione partije ne gledamo više kao protivnike nego kao konkurente, pa zbog toga pratimo njihovo djelovanje, cijenimo kod njih sve što je dobro i uvijek smo spremni na saradnju sa njima u korist prosperiteta Crne Gore uopšte.

POBJEDA: Nakon izbornih konferencija na redu je i Kongres. Da li će, kako sada stvari stoje, Milo Đukanović biti jedini kandidat za predsjednika?

GEGAJ: U ovom trenutku to ne mogu da znam. To što mogu dakažem je da doprinos, kvalitet i iskustvo Mila Đukanovića, kao neprikosnovenog lidera u Crnoj Gori, ali i šire, preporučuju ga da on nastavi da vodi DPS. Mišljenja sam da, kao i ja, ogromna većina članova bi glasala za njega, bez obzira da li će on biti jedini kandidat ili će imati konkurenciju.

POBJEDA: DPS je poslije dugo godina izgubio lokalnu vlast u Tuzima. Kako se snalazite u ulozi opozicije?

GEGAJ: To nijesmo doživjeli kao poraz. Mi smo svjesni da birači određuju ko će biti na vlasti i birači su najviše glasova dali DPS-u, pojedinačno smo najjači politički subjekat u SO Tuzi sa najviše mandata i glasova. Ipak, malo manje nego što je trebalo da upravo mi vršimo vlast u opštini. Albanske partije su dobile šansu da se dokažu kao promoteri napretka u našoj opštini sa većinom albanskim stanovništvom.

Dakle, poslijeizbornu situaciju vidimo kao veliko i važno iskustvo. Za ozbiljne političare biti u opoziciji nije sramota. Demokratski sistem se u modernom svijetu gradi na bazi pozicije i opozicije. Mi sad iz položaja opozicije, koristeći naše iskustvo, činimo sve kako da bi podržali sve aktivnosti opštine, tako i da budemo jaka koordinatorska kopča između centralnih i lokalnih vlasti.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika