Crna hronika

Detalji iz optužnice protiv grupe koja se tereti za krijumčarenje migranata

Tajno snimljeni razgovori između okrivljenih za krijumčarenje azilanata i njihova priznanja samo su dio dokaza kojima Specijalno tužilaštvo raspolaže protiv dvadeset jednočlane grupe koju je, prema navodima optužnice, predvodio Nemanja Šćepanović (31).
 Detalji iz optužnice protiv grupe koja se tereti za krijumčarenje migranata
Portal AnalitikaIzvor

Optužnicu protiv grupe podigla je specijalna tužiteljka Mira Samardžić i taj akt je razmatrao Viši sud, ali odluka još nije donijeta.

U aktu Tužilaštva koji je napisan na 98 strana, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da optuženi Šćepanović, policajci Goran Mugoša (33) i Predrag Vlahović (40), zatim Darko Alibabić (33) nijesu iznosili odbranu već su iskoristili zakonsko pravo da se brane ćutanjem. Osim njih na optužnici su Marko Samardžić (34), Ivan Goranović (22), Radosav Janković (43), Darko Novović (44), Nikola Merdović (32), Zilhad Rastoder (35). Optuženi su i Miloš Perišić (35), Nikola Vujisić (32), Dražen Cvijović (27), Milisav Bojanić, Mišo Vojinović (58), Bogdan Vuletić (34), Jagoš Jelenić (28), Ozgen Dogukan (37), Aleksandar Radošević (39), Bogdan Vučetić (35) i Mijajlo Medenica (31).

DETALJI IZ ISKAZA

Optuženi Samardžić je u istrazi naveo da ga je Goranović angažovao 18. ili 19. septembra 2018. da prebaci neke ljude iz Bileće u Sarajevo za iznos od 150 eura te i da je tu vožnju prijavio udruženju u kojem je zaposlen.

Nakon toga uhapšen je u Tjentištu i bio je dva mjeseca u pritvoru i kasnije je oslobođen optužbe. Od optuženih poznaje Šćepanovića, Vlahovića, Mugošu, Rastodera, Perišića, Medenicu i Vučetića. On smatra da nije kriv jer nije znao da su osobe koje prevozi u Sarajevo strani državljani, već je samo radio svoj posao kao taksista. Goranović je naveo da je za događaje u Bosni i Hercegovini pravosnažno osuđen i da je kaznu izdržao te i da nema nikakve veze sa drugim događajima. Okrivljeni Janković u odbrani je rekao da je tačno da su on i Bojanić 18. septembra došli na poziv Goranovića u Podgoricu taksi vozilima kako bi prevezli neke osobe od Podgorice do Nikšića.

Osobe koje je prevozio pitao je da li imaju papire na što je Goranović potvrdno odgovorio i dodao da imaju azil, te da se mogu slobodno kretati na teritoriji Crne Gore. U iskazu je naveo da je njemu i Bojaniću za prevoz do Nikšića Goranović dao 20 eura, a nakon toga još 20 eura za vožnju do Vraćenovića. Prisjetio se da ih je u Petrovićima zaustavila policija saopštivši im da ih ne mogu voditi do graničnog pojasa. Janković je ustvrdio i da je u još jednom navratu, po nalogu Goranovića, prevozio migrante od Nikšića do Vilusa.

Novović je pred tužiteljkom rekao da nije član kriminalne organizacije, već da je samo kao taksista prevozio migrante koji su imali papire. Dodao je i da je svog gazdu obavještavao kada da preuzme migrante, odnosno turiste koji prolaze kroz Crnu Goru, a osim Goranovića ne poznaje nikog od okrivljenih. Optuženi Merdović kazao je da poznaje Šćepanovića, ali da ga nikada nije angažovao da prevozi migrante.

Vujisić je priznao da je krijumčario ljude u noći između 11. i 12. septembra 2018. godine kada ga je angažovao Šćepanović da ide ispred nekog čovjeka koji prevozi migrante za Hrvatsku i obavještava ga o prisustvu policije na putu. Rastoder je u odbrani ispričao da od optuženih poznaje samo Šćepanovića, Samardžića i Goranovića.

Od juna ili jula 2018. godine zaposlen je u taksi udruženju gdje radi i Samardžić sa kojim se zna iz srednje. Prošle godine je dva puta išao u Bosnu i Hercegovinu. On je rekao da je Goranović tražio od njega da nađe još jednog vozača i da prevezu po četiri osobe od Bileće do Sarajeva. Goranović im je, prema kazivanju Rastodera, objasnio da se radi o jednostavnom poslu bez rizika gdje će on ići ispred njih kao „čistač“ i obavještavati ih o priustvu policije na putu, a da će „policiju u BiH častiti po 100 eura da ih propuste“. Između ostalog, Rastoder je naveo da su on i Samardžić trebali da zarade po 750 eura od čega su trebali da daju po 50 eura Goranoviću jer je on ugovorio posao.

RAZGOVORI

U optužnom aktu Tužilaštvo je navelo sve telefonske komunikacije koje su bile u spornom periodu i iz kojih, prema njihovom stavu, proizilazi da je Šćepanović organizovao kriminalnu organizaciju – određivao uloge i zadatke članovima. - Uloga Šćepanovića i uloge optuženih u kriminalnoj organizaciji dokazane su mnogobrojnim razgovorima prikupljenim mjerama tajnog nadzora, koje su u kritičnom periodu svakodnevno obavljali što je potkrijepljeno i drugim materijalnim dokazima koji su prethodno analizirani – piše u aktu Tužilaštva.

Šćepanović je bio u kontaktu sa migrantima kada je trebalo da iz Albanije stignu u Crnu Goru ili su već bili na teritoriji naše države.

- U toku svakog prevoza stranih državljana Šćepanović ima rukovodeću ulogu i bez njihovog djelovanja i saglasnosti se ne može realizovati krijumčarenje. Veoma je oprezan prilikom telefonskih razgovora koji se odnose na posao sa krijumčarenjem migranata, međutim iz telefonske komunikacije koje međusobno obavljaju pripadnici kriminalne organizacije, zaključuje se da sve radnje u kriminalnim aktivnostima koje se odnose na krijumčarenje stranih državljana preduzimaju po uputstvima i uz saglasnost optuženog Šćepanovića – piše u aktu Tužilaštva.

Portal Analitika