Abiznis

Inspektori žmure na „divlju“ kocku

  Inspekcijski nadzor u oblasti priređivanja igara na sreću nije u dovoljnoj mjeri efikasan iz više razloga, utvrdila je DRI u izvještaju koji je objavljen juče.
Inspektori žmure na „divlju“ kocku
PobjedaIzvor

U izvještaju o reviziji uspjeha „Efikasnost inspekcijskog nadzora u oblasti priređivanja igara na sreću“, koji su sačinili senator dr Branislav Radulović i predsjednik Senata dr Milan Dabović, se navodi da sistem planiranja inspekcijskih kontrola zasnovanog na sistemu analize rizika i procedurama nije dovoljno efikasan, nema efikasne kontrole naročito u dijelu većeg obuhvata kontrole obračuna koncesione naknade, naplate budžetskih prihoda od igara na sreću…

Nema ni predloga za unapređenje inspekcijskog nadzora. Prema podacima Uprave za igre na sreću, u budžetu su, u periodu od 2013. do 2018. prihodi od igara na sreću bili 60,6 miliona. Procjene govore da budžet zbog nelegalnog priređivanja igara na sreću gubi od 26 do 50 odsto ukupnog tržišta, što negativno utiče i na legalne priređivače.

- Prema podacima Uprave za igre na sreću, prihodi od igara su na kraju 2018. iznosili 15.015.097 eura i tri puta su veći u odnosu na 2013. Najviše prihoda ostvareno je po osnovu koncesione naknade od kladioničarskih igara, zatim automata, kazina i putem terminala za klađenje - navodi se u izvještaju.

Portal Analitika