Politika

KACIN: Bez EU regionu prijeti demografska katastrofa

Stabilnost regiona Zapadnog Balkana je u strateškom interesu Brisela, nije na dnu agende. Ali, do oktobra 2019, sve dok se ne pojavi i ne uhoda nova Komisija, Evropska unija neće biti u potpunosti operativna,  kaže u razgovoru za Pobjedu ambasador Slovenije pri Alijansi Jelko Kacin.
 KACIN: Bez EU regionu prijeti demografska katastrofa
PobjedaIzvor

Politika otvorenih vrata EU mora da se vrati iz neke nedostižne „fatamorgane“ u realnost. Unija je u ovom momentu u tranziciji. Ističe mandat institucijama, jedino je parlament na početku novog mandata, drugih novih institucija još nemamo - kaže u razgovoru za Pobjedu ambasador Slovenije pri Alijansi Jelko Kacin. Ističe da evroatlantske integracije imaju smisla, da su „nužan i nezaobilazan preduslov da mladi opstanu na tim prostorima“. Kacin smatra da bez budućnosti u Evropskoj uniji, regionu prijeti demografska katastrofa i izumiranje.

 POBJEDA: Zapadni Balkan je područje sa mnogo otvorenih pitanja. Prošlost nam je svjedok da moramo biti stalno pod budnim okom međunarodne zajednice. Alijansa je otvorila vrata Makedoniji i tako proširila uticaj i stabilnost u regionu. Sa druge strane, politika proširenja Unije je pred izazovima i čini se da Balkan ostaje na dnu agende. Ostaje li NATO jedini garant stabilnosti za naš prostor?

KACIN: U pravu ste. Sjeverna Makedonija ima snažnu podršku Alijanse jer svojim dosadašnjim djelovanjem predstavlja značajnog izvoznika stabilnosti u regionu. Skoplje je investiralo u svoju i našu budućnost. Mnogo je investiralo u dobrosusjedske odnose, u kompromise i pregovore sa Bugarskom i Grčkom, ali je promjena y imena države bila prije svega investicija u članstvo u EU. To Makedonija zaslužuje. Politika otvorenih vrata mora, da se u slučaju EU, vrati iz neke nedostižne „fatamorgane“ u realnost. Evropska unija je u ovom momentu u tranziciji - ističe mandat institucijama, jedino je parlament na početku novog mandata, drugih novih institucija još nemamo, dok Velika Britanija kao odlazi… U takvim okolnostima nekako izgleda da je NATO jedini garant stabilnosti, ali takav dojam i nije baš istina. Stabilnost regiona je u strateškom interesu Evropske unije. Nije na dnu agende, ali negdje do oktobra 2019, sve dok se ne pojavi i ne uhoda nova Komisija, EU neće biti u potpunosti operativna.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem izdanju Pobjede

Portal Analitika