Društvo

Mitrić: Pored Filipa „Trećeg“ sada imamo i Vesnu „Treću“

Profesor međunarodnog privatnog prava u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda dr Blagota Mitrić za Pobjedu je, komentarišući novi mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda ponovio stav od ranije – Ustav iz 2007. godine ne poznaje treći uzastopni mandat.
Mitrić: Pored Filipa „Trećeg“ sada imamo i Vesnu „Treću“
PobjedaIzvor

- To što Sudski savjet tumači kako tumači u potpunoj je suprotnosti sa članom 2 Ustavnog zakona za primjenu Ustava iz 2007. godine, u kom je precizno napisano da oni koji su bili na funkciji u bivšoj zajedničkoj državi Crne Gore i Srbije nastavljaju da rade i prave kontinuitet sa novim mandatom.

Ovaj član je decidan i jasan u toj ustavnoj činjenici, a ova norma ima i snagu ustavne norme – rekao je Mitrić.

Može, kako je dodao, da čestita članovima Sudskog savjeta „jer naći takvu pravnu finesu za ogroman broj čitalaca predstavlja se kao gotova stvar, a to znači da se radi o dobrim pravnicima“.

- To kod mene, kao njihovog nekadašnjeg profesora, počev od predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića, te članice Vesne Simović-Zvicer, ne može da prođe, kao ni kod iole upućenijih pravnika – naglasio je Mitrić.

Profesor Mitrić smatra da je ,,olakšavajuća“ okolnost što se niko osim Medenice nije javio na oglas. - Ipak, od najvišeg suda u državi, kako ga Ustav definiše, birati predsjednika Vrhovnog suda treći put uzastopno, osim što je neustavno, ugrožava pravni poredak i pravni sistem Crne Gore – ocijenio je Mitrić. Slična mu je ova situacija kao kada je bivši predsjednik države Filip Vujanović biran treći put na tu poziciju. - Pored Filipa „Trećeg“ sada imamo i Vesnu „Treću“ – zaključio je Mitrić.

Portal Analitika