Abiznis

Mobilne naknade niže od šalterskih i do 50 odsto

Preko svog pametnog telefona ili računara klijent može obaviti gotovo sve što i na šalteru, samo bez čekanja u redovima, bez odlaska u banku i uz upola niže provizije, zavisno od banke
Mobilne naknade niže od šalterskih i do 50 odsto
PobjedaIzvor

U Crnoj Gori iz godine u godinu raste broj građana koji koriste mobilno bankarstvo, odnosno preko aplikacije na pametnom telefonu ili računara plaćaju račune, prebacuju novac… ali i dalje znatno zaostajemo za razvijenijim zemljama.

Podaci banaka pokazuju da ova vrsta bankarstva štedi vrijeme a i novac, jer su naknade za transakcije obavljene preko mobilnih aplikacija niže od onih preko šaltera i do 50 odsto, zavisno od banke. Prema podacima CBCG, koje je Pobjeda ranije objavila, bilo je 43.626 korisnika mobilnih plaćanja - koja su komotnija, brža i jeftinija od klasičnih. Pobjeda je pitala banke kojim tempom se povećava broj klijenata koji koriste mobilne aplikacije.

JEDNOSTAVNO I BRZO

U Erste banci kažu da je 11,46 odsto naloga građana ,,mobilno“, a da su provizije na te transakcije jeftinije do 50 odsto. - Na svom pametnom telefonu klijent može obaviti gotovo sve što i na blagajni, samo bez čekanja u redovima, bez odlaska u banku i uz provizije niže do 50 odsto. Jednostavno i brzo mogu se obavljati transakcije u domaćem i ino platnom prometu, plaćati redovne mjesečne obaveze jednostavno na osnovu ranijih šablona ili ugovoriti trajni nalozi, imati uvid u plaćanja i stanje na računima, kreditnim karticama, kreditima i depozitima, naručiti izvod, ugovoriti SMS notifikacija... – kazao je za Pobjedu Bojan Burić, direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci. Mbanking aplikacija Erste banke, dodaje on, sadrži opciju „Slikaj i plati“ (za kompanije koje ispostavljaju mjesečne račune na kojima se nalaze bar kod ili QR kod), a koja omogućava plaćanje računa fotografisanjem barkoda, QR koda ili dijela računa i uz samo par dodira ekrana.

-Tu je i „eUplatnica“ – automatski kreiran nalog za plaćanje koji je povezan sa ugovornim trajnim nalogom, a za koji klijent sam bira kada će ga potvrditi i platiti obavezu. Erste mBanking sadrži i brojne druge opcije, ekrani aplikacije se mogu personalizovati ubacivanjem omiljenih fotografija - pojašnjava Burić. Erste banka, koja je aplikaciju mobilnog bankarstva ponudila krajem 2017, ima više od sedam hiljada korisnika elektronskog bankarstva. - Od tog broja, na kraju juna je Erste mBanking aplikaciju za iOS i android pametne telefone koristilo 4,3 hiljade građana, što je 86 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine. Aplikaciju mobilnog bankarstva smo ponudili u novembru 2017, a broj korisnika od početka raste nesmanjenim tempom - ističe direktor. Aplikacija je dostupna u demo verziji koju građani mogu preuzeti sa AppStore i Google Play, i isprobati sve mogućnosti prije sklapanja ugovora, zbog čega je, kaže Burić, to pozitivno uticalo na rast broja korisnika. On ističe da broj transakcija posredstvom Erste mBankinga takođe snažno raste.

- Mjesečni broj transakcija je u junu ove godine udvostručen u odnosu na jun 2018, a očekujemo da će ih u ovoj godini biti oko 45 hiljada. Učešće mBankinga u ukupnom broju naloga građana takođe raste i trenutno je oko 11,46 odsto, odnosno svaki deveti nalog - objašnjava on. I u Hipotekarnoj banci kažu da raste broj korisnika ovog bankarstva i da su naknade niže od klasičnih. - Najveći broj naknada, za transakcije koje se obavljaju putem mobilnog bankarstva, je u prosjeku za 20 odsto povoljniji od istih realizovanih na šalteru banke.

Takođe, svi interni nalozi za prenos izvršeni putem mobilnog bankarstva su besplatni - kazali su našoj redakciji iz Hipotekarne banke. Zaključno sa 30. junom tekuće godine 43 odsto klijentske baze Hipotekarne banke koristi uslugu mobilnog bankarstva.

- U posljednjih 12 mjeseci putem mobilnog bankarstva realizovano je preko 120.000 transakcija (mjesečno više od 10.000 transakcija). Klijenti dominantno koriste aplikaciju za plaćanje režijskih troškova i interne prenose sredstava sa računa na račun - objašnjavaju u Hipotekarnoj banci.

JEFTINIJE

I u CKB kažu da su ,,mobilne“ transakcije jeftinije, ali ne navode procenat. - Provizije za transakcije putem CKB GO mobilnog I internet bankarstva su povoljnije u odnosu na klasične, a prva dva mjeseca servis je besplatan. Klijenti su vrlo zadovoljni servisom koji pruža više komfora i sa funkcionalnog i sa finansijskog aspekta - kažu u CKB.

U CKB-u je, kako navode, preko 16.500 aktivnih korisnika CKB GO servisa, mobilnog i internet bankarstva, uz konstantan rast broja korisnika i transakcija na mjesečnom i godišnjem nivou. - Od februara prošle godine, kada je servis lansiran, pa do danas, taj trend je u konstantnom porastu, a rast se u istom intenzitetu očekuje i u narednim mjesecima. Preko 60 odsto aktivnih korisnika CKB GO servisa napravi 10 ili više transakcija mjesečno.

Pored standardnih plaćanja mjesečnih računa i komunalija, klijenti često putem aplikacije kreiraju štednju, podešavaju limite na karticama, ali koriste i jedinstvenu mogućnost prenosa novca putem QR koda. Zanimljiv je i rast korišćenja modula za pomoć u upravljanju ličnim finansijama, postavljanje želja i ciljeva, kategorizacije transakcija, a sve uz pomoć CKB GO aplikacije - pojašnjavaju u CKB. Kako je Pobjeda ranije pisala, Sosijete ženeral banka ima nekoliko hiljada korisnika ove vrste bankarstva. - Broj korisnika elektronskog bankarstva značajno raste. Ovu vrstu usluge moguće je dobiti potpuno besplatno u okviru nekih paketa proizvoda.

FUN Club paket za mlade je jedan od njih i on je u potpunosti besplatan za ljude od 13 do 27 godina starosti koji nijesu u radnom odnosu. Paket FUN Club za mlade sadrži transakcioni račun, Mastercard FunClub karticu, uslugu SMS izvještavanja o promjenama na računu, SOGeMOBILE mobilno bankarstvo, kao i UNIQA osiguranje od zloupotrebe kartice i to sve besplatno - objasnili su tada iz Sosijete ženeral banke. Ovu vrstu bankarstva uskoro bi trebalo da pruža i Prva banka Crne Gore. Iz ove banke našoj redakciji je saopšteno da je u toku razvoj aplikacije za mobilno bankarstvo i da će do kraja godine imati u ponudi ovaj servis.

Ekspanzija je neminovna

U bankama očekuju rast korisnika mobilnog bankarstva u narednom periodu. U Erste banci kažu da sve više građana uviđa prednosti elektronskog bankarstva, koje se ogledaju u brzini i cijeni transakcija, uz najviše sigurnosne standarde. - Radimo dosta na usavršavanju i promovisanju ovih rješenja, a rezultati opravdavaju očekivanja da će taj procenat i dalje rasti - kažu u Erste banci. I u Hipotekarnoj banci očekuju rast kako broja novih korisnika, tako i ukupnog broja i volumena transakcija i najavljuju nove stimulacije.

- Tokom posljednje tri godine, prosječna godišnja stopa rasta broja novih korisnika iznosi 65 odsto, dok je istovremeno i broj transakcija na godišnjem nivou imao trend rasta od 71 odsto - naveli su iz banke. U CKB kažu da kako raste informatička pismenost klijenata i kako sve više usvajaju trendove digitalizacije, njihove potrebe, ali i očekivanja od mobilne aplikacije konstantno rastu. - Veliki broj korisnika, ali i stopa korišćenja CKB GO servisa dokaz je i da je Crna Gora snažno zakoračila u svijet digitalizacije u kojem je dalja ekspanzija neminovna - ocijenili su iz banke.

Portal Analitika