Društvo

Etički komitet da se izjasni o mogućem plagijatu

 Rektorat Univerziteta Crne Gore poslao je dopis Ministarstvu prosvjete u kom je naveo da je za slučaj vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević-Đuranović, koju je Centar za građansko obrazovanje optužio za plagijat, nadležan etički komitet, kog treba da formira Vlada, saznaje Pobjeda.
Etički komitet da se izjasni o mogućem plagijatu
Nova PobjedaIzvor

- Stav je Rektorata da je neupitno da je etički komitet nadležan – rekao je nezvanični izvor iz Rektorata. Ovo pitanje je, kako kaže naš sagovornik, do sada bilo u nadležnosti Senata UCG, ali je Zakonom o akademskom integritetu, koji je usvojen u martu ove godine, propisano da to ubuduće bude posao etičkog komiteta. Tim aktom, između ostalog, je propisano da etički komitet odlučuje po prijedlogu za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta za građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van države.

Vlada je trebalo da osnuje ovo tijelo do 25. juna, a prema našim saznanjima, to će učiniti tek nakon odmora. Centar za građansko obrazovanja optužilo je profesoricu da je u srpskom časopisu ,,Pravni život“ objavila kao svoj stručni rad studenta Đorđija Drinčića kojem je bila mentorka, zbog čega Osnovno drzavno tužilastvo ispituje te tvrdenje.

Portal Analitika