Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard bez izuzetka

Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard bez izuzetka

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović završio je učešće na dvodnevnoj Globalnoj Konferenciji o slobodi medija u Londonu.
Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard  bez izuzetka
Portal AnalitikaIzvor

U izjavi po završetku skupa, na kojem su ove godine učestvovali vise od 70 ministara i predstavnici 120 država, ministar Bogdanović je istakao koliko je važno promovisati medijske slobode i njihov značaj po demokratiju. U tom duhu, i danas smo jasno istakli opredjeljenost Vlade Crne Gore koja je, na svom evropskom putu, posvećena istom cilju - rekao je on.


Ministar Bogdanović naglasio je kako su oba dana Konferencije bila prilika za afirmaciju politika Vlade Crne Gore usmjerenim u pravcu jačanja slobode medija i izražavanja.


Na marginama konferencije, ministar Bogdanović sastao se i sa šefom diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Džeremijem Hantom. Tom prilikom, sagovornici su ocijenili izuzetno korisnim zakljucke Globalne konferencije o slobodi medija, i konstatovali da su sloboda medija i sloboda izrazavanja vazan stub svakog demokratkog drustva. Ministar Bogdanović je izrazio zahvalnost na podršci Velike Britanije integracionim procesima Crne Gore, uz ocjenu da ostajemo snažno posvećeni nastavku saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom.


Ministar Bogdanović održao je i odvojene bilateralne sastanke sa predsjedavajućim interpartijske grupe za Crnu Goru u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Džonom Groganom, ministrom vanjskih poslova u Vladi Republike Slovenije Mirom Cerarom i ministrom vanjskih poslova u Vladi Islanda Gudlaugurom Tor Tordarsonom.


Tokom razgovora sa Džonom Groganom, ministar Bogdanović izrazio je zahvalnost na formiranju interpartijske grupe u britanskom parlamentu, pozivajući članove tog tijela da posjete Crnu Goru i tom prilikom se detaljnije upoznaju sa aktivnostima iz oblasti kulture i umjetnosti. Sagovornici su, uz to, govorili i o mogućnostima prezentacije kulturne baštine Crne Gore i rada crnogorskih stvaralaca u Velikoj Britaniji. Pritom su razmotrene i pretpostavke za uspostavljanje saradnje institucija dvije države na planu kreativnih industrija. 

 

Portal Analitika