Kultura

Zatišje pred buru

Poslije 40 i kusur minuta tranzicije, uslijedila je napeta jednominutna montažna sekvenca. Furiozni, kriptično posloženi komadići stvarnosti Montereja probudili su mnogo pitanja
Zatišje pred buru
M. I-N.
M. I-N.Autor
ObjektivIzvor

Hmm... Da li i zvanično treba da počnemo da brinemo za HBO seriju „Big Little Lies“? Poslije tri savršeno skockana nastavka došlo je do primjetnog pada kvaliteta druge sezone. Četvrta epizoda sada čak i ne djeluje toliko slabije u odnosu na savršeni start kada se uporedi sa petom. Nova 43 minuta donijela su gomilu praznog hoda lišenog čak i scenarističkih bravura za pamćenje po kojima je serija „Big Little Lies“ postala prepoznatljiva.

Opet, taman prije nego što je iko stigao da se zapita da li je precijenio „Petorku iz Montereja“ stigla je i neka vrsta alibija tako iritantno bezdogađajne epizode „Kill Me“.

Sumnjivi tip

Poslije 40 i kusur minuta tranzicione radnje, prespajanja krajeva i pripreme terena za (samo!) dvije preostale epizode, uslijedila je napeta jednominutna montažna sekvenca. Furiozni, kriptično montirani komadići stvarnosti Montereja probudili su niz pitanja.

Hoće li Boni (Zoi Kravic) priznati ubistvo? Da li Meri Luiz (Meril Strip) ispod maske dobre bake ipak skriva osvetničku agendu? Zar je moguće da je Madlina (Riz Viterspun) nevjera toliko promijenila Eda (Adam Skot), da će pristati na „trojku“ sa zavodljivom Toni i njenim suprugom - ljubavnikom njegove nevjerne žene?!

big-little-lies-s02e05-1

Naravno, najvažnije pitanje odnosi se na mladića kog je Boni ugledala na pragu policijske stanice. Ipak se pokazalo da smo imali razloga da sumnjamo u Džejninog (Šajlin Vudli) novog momka Korija (Daglas Smit).

Opasna agenda

Doduše, više smo zamišljali Korija kao spolja slatkog, a iznutra blago ili poprilično poremećenog tipa sa nekim ne tako zdravim seksualnim preferencama. Kad, gle čuda, Džejnin momak je ili policajac na tajnom zadatku ili doušnik tima koji istražuje „Petorku iz Montereja“.  

Ovo još nezvanično otkriće prilično bi pojasnilo neke stvari. Na primjer, količinu strpljenja koje Kori pokazuje prema djevojci koju traumira i najmanji dodir, a kamoli pokušaj iniciranja seksa.

Opet, čini se da istina o Korijevom identitetu nije važna samo zbog izvlačenja tepiha ispod nogu pet glavnih junakinja. Bitnije je zato što ukazuje da bi i neki drugi likovi mogli da imaju skrivene agende. Meri Luiz, prije svih.

Teško je prihvatiti da tako briljantno ambivalentan lik može da bude sveden samo na dobru baku i/li lošu svekrvu koja se bori za starateljstvo nad unucima. Oči Meril Strip sijevaju od bijesa u finišu epizode.

big-little-lies-s02e05-2

Nemojte se zakleti da Meri Luiz nema neki tajni plan, mnogo opasniji od „a la Kramer protiv Kramera“ suočavanja sa Selest (Nikol Kidman) na porodičnom sudu.

Opljačkani fanovi

Ako posmatramo „Kill Me“ kao kariku u lancu, može se reći da nije bila toliko sporna kada se sagleda u sklopu cijele sezone. Zatišja pred buru nekada su potrebna za odmor od napetosti i pripremu još napetijeg terena. No, ako posmatramo ovu epizodu isključivo kroz ovaj format, „Kill Me“ se baš i nije proslavila.

Rukavac priče o Boni, njenom ocu koji je jeste ili nije štitio i vizijama njene „vudu“ majke Elizabet (Kristal Foks) i dalje uzima više energije nego što je proizvodi. Kroz scenu u kojoj Džoš, Maks i Zigi prebijaju dječaka koji je nazvao njihovog tatu silovateljom - majčinski strahovi o sinovima koji nasljeđuju očevu nasilnu prirodu vrte se ukrug ne doprinoseći priči.

Opet, najveće razočaranje epizode ne odnosi se na narativno bitnu stvar, koliko na karakterizaciju likova - nešto što čini dušu ove drame. Uoči emitovanja epizode, postale su viralne fotografije na kojima se vidi Madlin kako pogađa „zlu“ Meri Luiz sladoledom. Nažalost, scena urnebesnog „kornetiranja“, koje ide perfektno uz ovako infantilnu junakinju, na kraju nije emitovana. I još ne znamo zbog čega!

Ima li potrebe da naglašavamo da se fanovi osjećaju opljačkano? Nije im ni čudo... Peckajući odnos Madlin i Mer Luiz jedan je od izvora najvećeg užitka u ovoj sezoni. Kamo sreće da preostale dvije epizode budu lišene ovakvih ekscesa...

(FOTO: tvtime.com/ vox.com/nerdist.com)

Portal Analitika