Društvo

Danas uništavaju 990 komada oružja

Ministarstvo unutrašnih poslova (MUP) Crne Gore uništiće danas 990 komada oružja i 269 djelova za oružje u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju.
Danas uništavaju 990 komada oružja
MinaIzvor

Iz MUP-a su kazali da će na taj način doprinijeti obilježavanju Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Obilježavanjem Međunarodnog dana uništavanja oružja javnost se podsjeća na opasnost koju višak oružja i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za sigurnost i bezbjednost.

"Organizovanim uništavanjem oružja na ovaj dan, Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana", kažu iz MUP-a.

Navodi se da će biti uništeno pravosnažno oduzeto oružje i ono prikupljeno kampanjom „Poštuj život, vrati oružje“, koju MUP sprovodi zajedno sa UNDP-em, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i CDT-om, uz finansijsku podršku EU.

"Cilj je jačanja svijesti o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja i smanjenja broja nelegalnog oružja u posjedu građana", kaže se u saopštenju.

Uništavanje se organizuje uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi). 

Portal Analitika