Društvo

DPNCG: Najoštrije kazniti prijetnje Adroviću, Roćen da se izvini kolegama sa Javnog servisa

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) očekuje da se izrekne najstrožija kazna za prijetnje i ugrožavanje sigurnosti dopisnika Vijesti iz Ulcinja Samira Adrovića. Takođe, ovo udruženje je pozvalo Milana Roćena da uputi izvinjenje novinarima Javnog servisa i Mine.
DPNCG: Najoštrije kazniti prijetnje Adroviću, Roćen da se izvini kolegama sa Javnog servisa
Portal AnalitikaIzvor

"Nakon što je nadležni resor Vlade u više navrata odbacio mogućnost da napadi i prijetnje novinarima zaslužuju posebno krivično djelo u zakonu, maksimalne sudske kazne  za sada su jedini način odvraćanja od ugrožavanja sigurnosti poslenika javne riječi.Zato pozdravljamo brzu reakicju ulcinjskog tužioca i očekujemo da Državno tužilaštvo  konstantno prati govor mržnje i  prijetnje i putem drupštvenih mreža - koje su pogodne za ovakve razračune sa neistomišljenicima", navodi se u saopštenju.

Primjer prijetnji, kako se dodaje, Samira Selimovića iz Ulcinja našem kolegi Adroviću zbog izvještavanja i pogrdne, prizemne psovke, uvrede novinarima i urednicima Javnog servisa- iako stari više od deceniju, ukazuju na nerazumjevanje uloge medija i novinarima. Ili u drugom slučaju, želje da se oni instrumentalizuju.

"Mediji i novinari treba da rade u interesu javnosti, nikako po volji pojedinaca- bila ona u lokalnoj zajednice, iz državnog vrha, poslovnih lobija, opozicije i drugih centara moći.Na žalost ono što se može čuti da je izrekao dugogodišnji visoki državni funkcioner, dokaz je odnosa prema medijima koji se razumiju kao sluge vlastodršcima", kaže se u saopštenju.

Takođe je dokaz, kako navode, "nezakonitih smijena u Javnom servisu, na koje upozorava Evropska komisija, SAD i organizacije koje se bave pitanjem medija".

"Pozivamo Milana Roćena da se izvini kolegama sa Javnog servisa i agencije Mina, jer nije demantovao autentičnost snimka  na kome ih vrijeđa i psuje", zaključuju iz DPNCG-a.

Portal Analitika