Društvo

Sjutra građansko okupljanje Naše rijeke - bez brana

Građansko okupljanje pod sloganom „Naše rijeke – bez brana“ održaće se sjutra,  09. 07.2019. godine ispred Ministarstva ekonomije, sa početkom u 11h. Okupljanje je dio regionalne kampanje „Nedelja akcije za rijeke Balkana“, koja se organizuje širom zemalja Balkana u periodu od 6-16 jula.
Sjutra građansko okupljanje Naše rijeke - bez brana
Portal AnalitikaIzvor

Ciljevi okupljanja su da se istaknu stavovi lokalnih zajednica i NVO povodom planirane gradnje mHE na rijekama u Crnoj Gori, ukaže na štetne uticaje gradnje mHE, te zahtijeva uvođenje trajnog moratorijuma na gradnju malih hodroelektrana po osnovu do sada dodijeljenih dozvola, obustavljanje gradnje i raskidanje svih ugovora.

"Proces planiranja malh hidroelektrana u Crnoj Gori nije sproveden na adekvatan način. Lokalno stanovništvo nije bilo uključeno u procese donešenja odluka i planiranja malih hidroelektrana što za posledicu ima brojne proteste  i nezadovoljstvo građana širom sjevera  Crne Gore", navode.

Aktivnost se realizuje u saradnji sa organizacijama Riverwatch and EuroNatur. Aktivnost je podržana kroz projekat: ENV.NET uključivanje životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u EU agendu. Projekat ima za cilj da doprinese unapređenju donošenja legislative u oblasti životne sredine i njene implementacije u skladu sa EU standardima.

Portal Analitika