Region

Ljekar specijalista ima samo tri puta veću platu od čistačice

Ako Vlada Srbije želi da zadrži najkvalitetnije ljude u javnom sektoru potreban je dovoljno širok raspon zarada, što trenutno nije slučaj, niti se planira.
Ljekar specijalista ima samo tri puta veću platu od čistačice
Beogradski medijiIzvor

Kako navodi Fiskalni savjet u najnovijoj analizi o platnim razredima, prosječna zarada u državi trenutno je oko 20 viša viša nego u privatnom sektoru, ali je raspon zarada za najveći dio javnog sektora relativno mali.

Ljekar specijalista ima samo tri puta veću platu od najniže plate nekvalifikovanog radnika, iznosi Fiskalni savjet u dokumentu "Platni razredi i zaposlenost u državnom sektoru Srbije: Od nedovršene reforme do održivog sistema”.

Posljedica toga je da je javni sektor u Srbiji atraktivan radnicima sa prosječnim i ispodprosječnim kvalifikacijama (koji bi bili produktivniji u privatnom sektoru), a destimulativan za najstručnije i najpotrebnije zaposlene koji onda napuštaju javni sektor.

Kako prenosi Nova Ekonomija, Ovo je jedan od ključnih razloga niskog kvaliteta usluga koje pruža država, ali u isto vrijeme ide na ruku ubjedljivoj većini zaposlenih u javnom sektoru, i samim tim će biti potrebna snažna politička volja da se promijeni, smatraju u Fiskalnom savjetu.

Međunarodna praksa pokazuje da je najčešći raspon između najniže i najviše zarade u evropskim zemljama 1:12.

U Srbiji je novim Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru definisan raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za zarade od 1:7,5, što samo po sebi ne bi bio toliki problem (budući da su iz jedinstvenog sistema zarada trenutno isključeni rukovodioci na najodgovornijim pozicijama). Problem je u tome što je osnovica sa kojom bi se množili propisani koeficijenti planirana suviše nisko – na nivou koji je tek nešto iznad polovine minimalne zarade. To praktično znači da su najniži koeficijenti (u rasponu 1 do 2) besmisleni jer bi svi zaposleni sa ovim koeficijentima primali istu, minimalnu zaradu, a stvarni raspon između najniže i najviše zarade u državi ne bi bio 1:7,5 već približno 1:4, što je ispod svakog evropskog standarda.

Portal Analitika