Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Telemach: Naša kompanija nije prekršila Zakon o zaštiti ličnih podataka niti je ugrozila svoje korisnike

Telemach: Naša kompanija nije prekršila Zakon o zaštiti ličnih podataka niti je ugrozila svoje korisnike

Kompanija Telemach nije prekršila Zakon o zaštiti ličnih podataka niti je ugrozila podatke svojih korisnika time što je elektronsku bazu podataka o korisnicima premjestila u prostorije Telemacha Ljubljana - navodi se u reagovanju kompanije Telemah na jučerašnji tekst Pobjede a koji je prenio naš portal.
Telemach: Naša kompanija nije prekršila Zakon o zaštiti ličnih podataka niti je ugrozila svoje korisnike
Portal AnalitikaIzvor

''Naime, član 42 ovog zakona predviđa "iznošenje podataka u države članice Evropske Unije i evropskog ekonomskog prostora ili u države koje se nalaze na listi Evropske unije, a koje imaju adekvatan stepen zaštite podataka o ličnosti". Upravo iz tih razloga, a shodno zakonskoj odredbi, Telemach je odlučio da svoju bazu premjesti u Sloveniju.
Radi naših korisnika, napominjemo da Telemach Ljubljana sprovodi sve bezbjednosne procedure čuvanja podataka u skladu sa međunarodnim standarima i evropskom praksom, te da im je izričito zabranjen pristup, pretraživanje, prenošenje i stavljanje na uvid ličnih podataka korisnika'', navodi se u reagovanju.

Oni aglašavaju da kontrolu poštovanja zaštite ličnih podataka u Crnoj Gori vrši Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP), a ne Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Sa iznošenjem podataka upoznata je nadležna Agencija za zaštitu ličnih podataka.

''Nadzornik EKIP-a je prvi put 14. decembra prošle godine naložio vraćanje podataka u Crnu Goru. Kao razloge za takvu odluku EKIP je naveo nemogućnost fizičkog nadzora elektronske baze u Crnoj Gori. Kompanija Telemach je odlučila da takvu odluku EKIP-a ispoštuje, kompleksna procedura prebacivanja podataka u Crnu Goru je u toku i biće gotova do 15. jula. Radi potpunog sagledavanja situacije, važno je da ukažemo da mnoge kompanije - kako u regionu, tako i u Evropi i u svijetu, svoje korisničke baze drže kod svojih povezanih privrednih društava u drugim zemljama, a ova praksa je  naročito zastupljena u oblasti telekomunikacija, trgovine i bankarstva'', zaključuje se u reagovanju.
 

Portal Analitika