Politika

Džekson: Prvi ste u maratonu, prestanite da se nazad okrećete

Iako se proces pregovaranja može činiti beskrajnim, ne mislim da je posvećenost Unije procesu proširenja obećana na samitu u Solunu 2003. godine u opasnosti. Crna Gora je zvanični kandidat od 2008. godine. U normalnom procesu pristupanja Crna Gora bi trebalo da se približi odluci o članstvu između 2025. i 2029. godine.
Džekson: Prvi ste u maratonu, prestanite da se nazad okrećete
PobjedaIzvor

Mislim da bi bila katastrofalna greška da dođe do zatišja u drugoj polovini kvalifikacija, kada je Crna Gora ovoliko postigla - kaže u razgovoru za Pobjedu Brus Džekson. Stručnjak za integracije postkomunističkih zemalja u NATO i predsjednik Projekta za demokratije u tranziciji, jedne od vodećih nevladinih organizacija u Vašingtonu koja se bavi našim dijelom svijeta, ističe da će što budemo bliži EU, biti i više američkih investitora. Objašnjava da Crna Gora mora nastaviti predano da radi na reformama i da članstvo u NATO nikada ne može biti zamjena za članstvo u EU. Na pitanje da li će EU održati obećanje vezano za proširenje poput Alijanse, Džekson kaže da proširenje Unije nije dovedeno u pitanje.

VRIJEDNOST

S obzirom na intervenciju NATO na Balkanu tokom 90-ih, kada je region bio na ivici raspadanja, razumljivo je da Crna Gora cijeni odlučnost i integritet NATO obećanja kada je proširenje u pitanju. Kada to kažem onda mislim da je NATO više kao sredstvo osiguranja ili sigurnosni sistem u odnosu na EU koja je porodični dom. Te dvije stvari nemaju smisla jedna bez druge, ali je realna vrijednost u članstvu u EU. Zemlje, poput Poljske, Slovačke, Slovenije i sve tri baltičke drž a v e s u p o t v r d a d a v e l i k a transformacija počinje članstvom u EU.

To je trenutak kada prosperitetni efekat zajedničkih vrijednosti stvarno daje rezultate. Strukturni fondovi postanu dostupni. Strane direktne investicije i zaposlenost rastu. BDP nekih od najsiromašnijih zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi je počeo da se približava prosječnom BDP Njemačke u nešto više od jedne generacije. Masivni ekonomski uticaj evropske integracije javlja se gotovo u potpunosti u drugoj fazi EU - objašnjava Džekson. On ističe da ne želi da umanji značaj stabilnosti koju članstvo u NATO pruža, ali Alijansa „ne donosi hranu na sto“.

- Iako je proces pregovaranja može da izgleda beskrajan, ne mislim da je obećanje procesu proširenja dato u Solunu 2003. u opasnosti. Crna Gora je zvanični kandidat tek od 2008. U normalnom procesu pristupanja Crna Gora treba da se približava odluci o članstvu između 2025. i 2029. godine. Mislim da bi bilo katastrofalno usporiti reforme sada u drugoj polovini kvalifikacija, kada ste toliko postigli. Takođe bi pogrešno misliti da bi NATO mogao da djeluje kao zamjena za EU, ili da bi Sjedinjene Države i NATO mogle da izvrše pritisak na Evropsku uniju da se smanje zahtjevi ili ubrzaju rokove.

To bi bilo nemoguće. Uprkos vremenu izgubljenom na makedonskom pitanju, zapadni Balkan u cjelini radi prilično dobar posao u odnosima sa Briselom. Ako postoje problemi, odnose se na političke vrijednosti u Beogradu i mogućnosti za pogrešan korak u srpsko-kosovskom razgraničenju. Pravilo za Crnu Goru je jasno, kada ste ispred u maratonu, prestanite da gledate preko ramena - poručuje Džekson.

OMETANJE PROCESA

Ističe da se u potpunosti slaže sa prioritetom pristupanja EU za Crnu Goru. - Često smo govorili da nema smisla izdavati NATO garanciju osiguranja, ukoliko se Crna Gora ne gradi kao evropska kuća. Vrijednosti koje su uvele Crnu Goru u NATO su iste vrijednosti koje će je dovesti do članstva u EU. Međutim, mislim da je greška da se insistira na vještačkim datumima koji stvaraju nerealna očekivanja i ometaju procese. Proces pristupanja je više nalik obrazovanju na koledžu.

Nije stvar u tome koliko brzo studirate; radi se o tome koliko se uči. Sa Bregzitom i EU izborima postoji mnogo dešavanja u Briselu ove godine. Jedina stvar koja je bitna je da Crna Gora nastavlja da zatvara poglavlja iz godine u godinu - ističe sagovornik Pobjede. Džekson je ponovio da se od svih zemalja koje su ušle u NATO i EU od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja nije tako brzo kretala prema Zapadu od Crne Gore. - Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvo - predsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova, već i izuzetni muškaraci i žene Crne Gore koji su neumorno radili u ministarstvima i prekom o r s k i m ambasadama i naravno Brisel koji je ubrzao integracije - kaže Džekson.

Najavljuje da i Crna Gora može očekivati ekonomsku ekspanziju poput Hrvatske - Susjedi Crne Gore, poput Hrvatske, su uradili izuzetno dobar posao sa investitorima koji su podstakli nevjerovatan rast na tržištu nekretnina i turizma. Može se očekivati ista ekonomska ekspanzija i u Crnoj Gori kada se pročuje za crnogorsku priču i budu bliži izgledi za članstvo u EU. Ali, svakako mislim da bilo koja država koja želi da bude članica EU, mora strogo voditi računa o visini nacionalnog duga i pogotovo zajmovima iz Kine - upozorava naš sagovornik.

Portal Analitika