Abiznis

Naplatni sistem sa podacima korisnika preselili u Ljubljanu

Kompanija Telemah Podgorica je u Ljubljanu preselila kompletan naplatni sistem, uključujući sve podatke o svojim korisnicima od jedinstvenog matičnog broja do adrese i podataka što su skidali sa interneta, koje su programe gledali, s kim su i koliko pričali.
Naplatni sistem sa podacima korisnika preselili u Ljubljanu
PobjedaIzvor

Iako je time prekršila odredbe zakona o elektronskim komunikacijama i o zaštiti ličnih podataka, koji je postao nova biblija u Evropskoj uniji u kojoj je Slovenija članica, nije kažnjena uprkos tome što je probila ionako dugi rok od pola godine da vrati naplatni sistem sa bazom podataka u Crnu Goru. Na taj je način sebi osigurala veći profit između ostalog i zato što u Podgorici ne zapošljavaju ljude za vođenje knjigovodstva, naplatu i održavanje tog sistema. Osim toga, nadzornik EKIP-a nema ovlaštenje da kontroliše rad bilo koje službe domaćeg operatera u inostranstvu, a isto se odnosi i na, na primjer, porezne organe.

KRŠENJE ZAKONA

- Telemah je prekršio više odredbi Zakona o elektronskim konumikacijama zato što je elektronsku bazu podataka o korisnicima instalirao u prostorijama Telemaha Ljubljana, potvrđeno je Pobjedi iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Iako je Telemahu još prošle godine bilo naloženo da bazu podataka vrati u Podgoricu do 1. jula, ne samo da to nijesu uradili, već su tražili produženje roka do 15. jula. Nadzornik EKIP-a je 14. decembra prošle godine naložio vraćanje podataka u roku od šest mjeseci, što je Savjet EKIP-a potvrdio 24. januara ove godine. Iz Agencije je navedeno da je Telemahu bilo naloženo da do 1. jula uspostavi sistem skladištenja podataka u Crnoj Gori i prenese sve podatke o korisnicima iz Data centra Telemacha Slovenija u Ljubljani, a nakon toga izbriše sve podatke o našim korisnicima iz ljubljanske elektronske baze i obustavi dalji prenos podataka o korisnicima i njihovom ostvarenom saobraćaju (CDR fajlove) na eksterni server u Data centru u Ljubljani. Od svega naloženog, uprkos dugom roku i činjenici da kompanija nije bila kažnjena za djelovanje suprotno zakonu o elektronskim komunikacijama, Telemah je samo krajem juna obustavio dalji prenos podataka u Ljubljanu.

- Postupajući po ovom nalogu, Telemah Podgorica je obavijestio Agenciju 28. juna da je obustavio prenos podataka o korisnicima i njihovom ostvarenom saobraćaju (CDR fajlove) na eksternom serveru u Data centru u Ljubljani, a da će proces prenosa podataka o korisnicima koji se nalaze na sistemu lociranom u Data centru operatora Telemah Slovenija u Ljubljani na sistemu za skladištenje podataka implementiranom u Crnoj Gori biti završen do 15. jula – kazali su Pobjedi iz EKIP-a i dodali da je zbog toga traženo produženje roka od 15 dana.

Predstavnici EKIP-a su podsjetili da je članom 39. stav 1. Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK) definisano da je fizičko ili pravno lice dužno da prilikom izgradnje i korišćenja elektronskih komunikacionih mreža, elektronske komunikacione infrastrukture i povezane opreme, kao i pružanja elektronskih komunikacionih usluga omogući potpuni nadzor i kontrolu nad izgradnjom i korišćenjem elektronskih komunikacionih mreža, elektronske komunikacione infrastrukture i povezane opreme, kao i pružanjem elektronskih komunikacionih usluga.

- Telemah Podgorica je prekršio navedenu odredbu ZEK-a na način što je elektronsku bazu podataka o korisnicima instalirao u prostorijama Telemah Ljubljana – poručeno je iz EKIP-a.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika