Društvo

Ambasada SAD: Riječ je samo o preventivnim mjerama

Nove mjere za dobijanje americke vize dobile su veliki odjek u javnosti, pa su se oni koji planiraju putovanje u Sjedinjene države mogli zabrinuti da bi ove mjere mogle uticati negativno na to. Medjutim, iz američkee ambasade u Podgorici za Novu M tvrde da je rijec o preventivnim mjerema. S druge strane, ni u turiatićkim agencijama nijesu zabrinuti. Ističu da mjera koja je stupila na snagu 31. Maja ove godine, za one koji planiraju putovanja, nece napraviti nikakvu značajnu razliku.
Ambasada SAD: Riječ je samo o preventivnim mjerama
Portal AnalitikaIzvor

Američki State Department traži od osoba koje se prijavljuju za vizu da osiguraju podatke o svojim profilima na gotovo dvadesetak društvenih mreža, uključujući Facebook i Twitter. Medjutim, pravila koja su stupila na snagu 31. maja ne zahtijevaju od podnositelja zahtjeva za vizu da predaju lozinke za svoje profile na društvenim mrežama, potvrdili su iz americke ambasade za Novu M.

Stejt department je ažurirao aplikacione formulare za useljeničke i neuseljeničke vize zahtjevom za davanje dodatnih informacija, uključujući podatke o identifikatorima na društvenim medijima, koji se odnosi na većinu podnosilaca zahtjeva za američku vizu. “Identifikator” društvenih medija je bilo koje ime koje koristi pojedinac na platformama društvenih medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na, Facebook, Twitter i Instagram, kažu iz Ambasade SAD.

Podsjecaju da već traže od svih podnosilaca zahtjeva za vizu određene kontakt podatke, istoriju putovanja, informacije o članovima porodice i njihove prethodne adrese. 

''Prikupljanje dodatnih informacija od podnosilaca zahtjeva za vizu ojačaće naš proces provjere tih kandidata i potvrdjivanja njihovog identiteta. Radimo stalno na pronalaženju mehanizama za poboljšanje naših postupaka skrininga i podrške legitimnim putovanjima i useljenju u SAD, štiteći istovremeno američke državljane'', rečeno je iz američke ambasade.

Da nove mjere nece poremetiti planove onima koji planiraju da putuju u Sjedinjene drzave, porucuje i vlasnik jedne turisticke agencije.

Najavljena prošle godine, ova pravila su dio šireg programa pooštravanja kontrole na granicama američkog predsjednika Donalda Trumpa, što je i obećao tokom svoje predsjedničke kampanje 2016. godine.

Portal Analitika