Kultura

U vječitoj potrazi za smislom

Samo „paklo cigareta i pola rezervoara goriva“ dovoljni su pjesnikinji i dramaturškinji Dragani Tripković da osvoji slobodu. Da na putovanju stihovima od pijeska dotakne svoja skrivena ostrva, odagna dileme i probudi usnule. 
U vječitoj potrazi za smislom
ObjektivIzvor

Draganina poezija i predstave u njenoj dramaturškoj adaptaciji podstaknuće vas da odahnete od svakodnevice i otputujete u središte sebe. Jer, kako pjesnikinja kaže „pravilan posao je samo sloboda!“ Zato smo ove sedmice odlučili da joj priredimo susrete sa nekima od najvećih prkosnika, rušilaca kanona i vizionara! Pročitajte kako se snašla u njihovom društvu.

Korto Malteze ili Don Kihot?

Don Kihot je ingeniozno djelo koje spada u riterske ili viteške romane i u istoriji književnosti se smatra za prvo subverzivno prozno štivo koje je po strukturi i sadržaju bilo suprostavljeno tadašnjim književnim kanonima. Roman velikog sadržaja, sa bezbroj planova i epizoda, razgranata priča puna obrta i nevjerovatnih događaja, sa divnom linijom ironije koja prkosi vlasti tadašnje španije da spali viteške romane iz nekog banalnog razloga. Ovo je među prvima revolt i umjetnost u svom najljepšem obliku... A Korto Malteze je priča o onima u vječitoj sentimetalnoj potrazi za smislom, jedan od najvećih stripova avantura jednog džentlmena, koju je ispričao Hugo Prat. Korto Malteze je lik čiji sam veliki fan, a kad pričamo o tome pominjem posebno knjigu „Želja da se bude beskorisan“ Huga Prata kao jedno od omiljenih štiva adolescencije, ali ipak biram Don Kihota.

Čarls Bukovski ili Džon Fante?

Ovo je sigurno jedna od dilema kojom bi mogli da me muče u paklu. Ne mogu da kažem Bukovski, a ne Fante, ni obratno. „Zapitaj prah“, „Put za Los Anđeles“ i „Pričekaj proljeće Bandini“ je Fanteova trilogija koja mijenja živote čitaocima i piscima. Tako je i Bukovski govorio da je Fante njegov bog.

Gabrijel Garsija Markes ili Hulio Kortasar?

Hulio Kortasar.

Robert Muzil ili Markiz de Sad?

Nobelovac Robert Muzil je pisac sa čijom genijalnošću sam se srela i kroz pozorište, a ludak i genijalac Markiz de Sad je neprestano oko nas... Pa zato - Markiz de Sad.

Alen Ginsberg ili Džek Keruak?

Alen Ginsberg, zbog svih genijalnih umova naše generacije uništenih ludilom.

Nik Kejv ili Tom Vejts?

Tom Vejts, ako ništa drugo u muzičkom smislu ne bi moglo da prevagne, onda uloga Renfilda u Kopolinoj „Drakuli“.

Bendovi Morphine ili Portishead?

Portishead, vazda.

Ian Kertis ili Morisi?

Slično kao kod Bukovskog i Fantea... Ali - Morisi.

Bernardo Bertoluči ili Đuzepe Tornatore?

Bertoluči. Nema dileme.

Nikita Mihalkov ili Andrej Zvjagincev?

Nijesam nikad bila posebno zainteresovana za filmove Nikite Mihalkova, pa zato Zvjagincev. Možda zato što mi njegova priča više odgovara. Ipak, rodoslov Nikite Mihalkova je interesantniji nego njegovi filmovi, da mi ne bude zamjereno.

Brižit Bardo ili Ana Karina?

Ana Karina i Godar, ali teškog srca biram u odnosu na vječnu Brižit Bardo.

Filmovi „Paklena pomorandža“ ili „2001: Odiseja  u svemiru“?

„Paklena pomorandža“ je jednako hrabar i veličanstven film kao „Odiseja“. Mogu jedino da među Kjubrikovim filmovima biram onako kako bi mi trenutak naložio, a ovaj sad kaže „Paklena pomorandža“.

Serija „Game of Thrones“ ili „Handmaid's Tale“?

Ovdje nema jedne koja je u posljednje vrijeme ostavila najjači utisak na mene, a to je „Westworld“. Mada sam bila veliki fan „Game of Thrones“, kao i „Handmaid's Tale“ i „Big Little Lies“ koje su se neđe istovremeno pojavile sa sličnom porukom.

Serija „Californication“ ili „Big Little Lies“?

Serija „Californication“ je bila nezaobilazna tokom studija. Svi su pisci htjeli da budu Henk Mudi, pa neke to još uvijek drži.  

 

Portal Analitika