Kultura

Požar u diskaću

Amabelina zabava metafora je života „Petorke iz Montereja“. Spolja se sve svodi na šljokice, napirlitane kose i ples ispod blješteće kugle - a iznutra gori vatra koja sve pretvara u pepeo i prah
Požar u diskaću
M. I.-N.
M. I.-N.Autor
ObjektivIzvor

Selest (Nikol Kidman) nije dobro. Nimalo. I dalje je muči krivica zbog Perijeve (Aleksandr Skarsgard) smrti. I dalje joj nedostaje. I dalje se kljuka ambijenima i vikodinima da bi preživjela dan, umirila nerve i potisnula najcrnju misao – da će njena djeca, blizanci Džoš i Maks, biti veće siledžije od oca.

Selest definitivno nije bila na dobrom mjestu ni prije četvrtog nastavka druge sezone serije „Big Little Lies“.

Ona zna

U posljednjoj epizodi „She Knows“, Selestina svekrva Meri Elizabet (Meril Strip) odlučila je da joj uzme djecu. No, šamar koji joj je Selest opalila (i dobila epski odgovor: „Kako ti ovo bješe zoveš - predigra?“) i polugoli šanker kojeg je pronašla u dnevnoj sobi nakon što je vratila unuke kući, samo su dodali ulje na vatru borbe za starateljstvo.

Ako ćemo iskreno, Meri Luiz je u pravu. Nažalost, brižna reakcija bake koja teška srca radi „pravu stvar“ previše je očekivana za nepredvidljivu seriju kakva je „Big Little Lies“.

big-little-lies-s02e04-1

Kada se epizoda drame, čija se sezona vrti oko pitanja kako će Meri Luiz reagovati kada sazna istinu o sinovljevoj smrti, zove „She Knows“ – morate da očekujete da se radnja zavrti oko nje, zar ne? No, kad kaže: „Ona zna“, kreator Dejvid I. Keli misli na drugu ucviljenu majku – Elizabet (Kristal Foks), koja ima viziju smrti kćerke Boni (Zoi Kravic) nakon moždanog udara.

Ostavimo za sada po strani ponavljajući motiv Boninog davljenja, u nadi da je riječ o simbolu, a ne o banalizaciji - onome što će se zaista dogoditi. Četvrta epizoda je najslabija do sada zbog toga što je Keli postavio savršenu scenu da Meri Luiz otkrije makar djelić istine. I onda je sve uprskao.

Metafora života

Disko zabava koju je Renata (Lora Dern) organizovala za kćerku Amabelu metafora je života „Petorke iz Montereja“. Spolja se sve svodi na šljokice, napirlitane kose, visoke kragne i štikle, zvonarice, duge rese, napadnu šminku i ples ispod blješteće kugle – a iznutra gori požar koji za tili čas pretvara diskać u pepeo i prah.

big-little-lies-s02e04-2

Zbog te vrste veselog, a vrlo opasnog „Burn, baby, burn“ vajba, djeluje toliko protraćeno šansa da Meri Elizabet baš ovdje sazna istinu. Keliju je, nažalost, bila važnije Džejnino (Šajlin Vudli) usiljeno priznanje istine o silovanju novoj simpatiji Koriju (Daglas Smit).

S druge strane, ne može se poreći da je Džejn najveći car epizode. Pa jeste li vidjeli kakav je kostim Zigija Stardasta spremila za sina? Najbolja. Majka. Montereja. E, zbog ovakvih sitnica želite da zažmurite čak i onda kada ostanete bez perfektne epizode serije „Big Little Lies“.

(FOTO: tvline.com)

Portal Analitika