Abiznis

Mnogi se borili za crnogorsko tlo

Najpoznatiji svjetski vodič za putovanja, Lonely Planet, na svojim internet stranicama objavio je novi tekst o Crnoj Gori uz komentar da “dobre stvari uvijek dolaze u malim pakovanjima”.
Mnogi se borili za crnogorsko tlo
Dnevne novineIzvor

U članku koji govori o ljepotama Jadranske obale i bogatoj istoriji, posebno se ističe priroda sjevera, označena kao “idealno mjesto za bijeg od ljetnjih gužvi”.

“Kada se plaže napune, utabanim stazama je lako otići ka planinama Durmitora, Prokletijama, na Biogradsku goru ili, poput mještana, obići lijepa sela i upoznati Crnogorce koji tamo žive. Isprobajte brdski biciklizam, pješačite, vozite kajak ili jašite konje”, piše autor Lonely Planet-a, jednog od najcjenjenijih vodiča za putovanja u svaki kraj svijeta.

“Visoke planine čvrsto stoje uz obalu, a zidine drevnih gradova naslanjaju se na morske stijene. Miris četinara i mediteranskog bilja širi se oko vas… Sve ovo je upakovano u prostor veličine dvije trećine Velsa”, navodi se u članku.

Podnaslovom “Život na granici” autor skreće pažnju na burnu istoriju naše zemlje.

“Od kada se Rimsko carstvo podijelilo, Crna Gora se nalazi na granici između Istoka i Zapada. Njeno kulturno bogatstvo može se vidjeti na rimskim mozaicima, freskama pravoslavnih manastira, bogato ukrašenim katoličkim crkvama, elegantnim minaretima džamija i nesalomivim tvrđavama. Izgradile su ih mnoge sile koje su se borile za tlo ove zemlje. Crna Gora je 50 godina bila dio nesvrstanih komunističkih država, nezavisnih kako od Istočnog bloka, tako i od Zapada”, stoji u vodiču Lonely Planet.

Portal Analitika