Politika

Danilović: Ubijeđen sam da je moguć dogovor o poštenoj izbornoj trci

Poslanik Ujedinjene Crne Gore i jedan od osnivača saveza ,,Da svako ima“, Goran Danilović, kazao je u intervjuu za Pobjedu da je ubijeđen da je moguć dogovor sa vladajućom koalicijom o poštenoj izbornoj trci.
Danilović: Ubijeđen sam da je moguć dogovor o poštenoj izbornoj trci
PobjedaIzvor

„Ne treba niko da preda vlast opoziciji bez izbora, nego da nam omogući kvalitetnu kontrolu procesa. Bez konketnog i ravnopravnog učešća u izvršnoj vlasti na određeno vrijeme, toga neće biti“, kazao je Danilović.

POBJEDA: Vaša stranka i savez snažno se zalažu za formiranje tehničke vlade. Zar nije logičan slijed, kako je to rekao premijer Marković ali i EU, da se prvo opozicija vrati u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, a potom bude dogovoren model koji će dogovoreno sprovesti?

DANILOVIĆ: Ako se javnost sjeća, to je bio model po kojem je Odbor počeo da radi, iako u njemu nijesmo željeli svi da ucestvujemo. U ime UCG i nezavisnog kluba poslanika tražio sam da garancija prije početka rada Odbora bude, upravo, blagovremeno konstituisanje vlade državnog jedinstva. Nije se prihvatilo. Govorili smo kolegama iz opozicije da će biti izigrani bez obzira na dobre namjere. To se i desilo. Uslijedila je afera „Koverat“ i nakon toga ništa nije isto. Evropska unija će pozdraviti svaki dogovor.

Njoj nije važan redosjled koraka nego rješenje. Nas, međutim, redosljed dovodi do rješenja. Sada, siguran sam, u ime cijelog saveza „Da svako ima“ mogu reći, da prvo mora biti postignut politički sporazum na liderskom nivou između pozicije i opozicije koji će precizirati prava i obaveze potpisnika u procesu izrade ,,novog“ zakonodavstva, odnosno, garantovati jasno i precizno uspostavljanje tehničke Vlade. Naš prijedlog, star već cijelu godinu, predviđa njeno funkcionisanje na period od 365 dana.

POBJEDA: U tom kontekstu, kako gledate na najavu zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića da DPS priprema novu političku ponudu koja će značiti veći stepen društvenog konsenzusa?

DANILOVIĆ: Premijer Marković nas je naučio da treba sačekati kada on najavi inicijativu ili saopšti prijedlog. Koliko juče je u Skupštini saopštio da treba da se vratimo našem modelu iz 2016? Čak je i pozvao da o tome razgovaramo! Istog dana iz kabineta Vlade su nas obavijestili da Marković nije rekao šta je rekao, a dan potom Đkanović je kazao da je premijer mislio na dijalog? Samo premijer nije kazao šta je mislio.

Dakle, sačekajmo da dobro čujemo o čemu se radi jer, zaista je nezahvalno tumačiti. Možda se Marković vrati na „stav od juče“ što bi bilo i hrabro i odgovorno, a možda i ponudi neku nemuštu priču iz aresanala DPS-a. Nemušto neće proći.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika