Društvo

Čovjek riječi i čovjek od riječi

Riječ je o čovjeku koji je svojim životom i radom zavrijedio i trajno pamćenje i sjećanje. Smatrao je da novinarstvo treba i mora da bude časna profesija koja pomaže ljudima, a ne da ih raspamećuje i zaluđuje – kazao je novinar i publicista Danilo Burzan.
Čovjek riječi i  čovjek od riječi
PobjedaIzvor

Oči kao glas, jasne, tople, iskrene... Čvrst stisak ruke, snažan karakter, tvrd čovjek - kao zemlja jak, iz onoga što je govorio bilo je jasno da su njegovi izvještaji koncentrat znanja o Crnoj Gori i više od toga. Sve to uz mnogo duhovitih anegdota. Kupio me je Velizar – napisao je u oproštajnom govoru novinar BBC Đorđe Vlajić, upriličenom za komemoraciju povodom smrti novinara Velizara Brajovića.

Zbog nemogućnosti da prisustvuje komemoraciji, koju su organizovali Društvo crnogorskih novinara i Brajovićevi prijatelji u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, Vlajićev oproštajni govor pročitao je Dragan Mitov Đurović.

komemoracija-veljo-4

Vlajića i Brajovića vezala je profesija, ali nijesu bili samo kolege već i veliki prijatelji.

- Bio je čovjek koji je činjenice ređao jasnim, čistim jezikom iz koga se čita znanje i poneka metafora da udahne malo svježine oporoj slici stvarnosti. Zvao sam ga Sokoliću, a on mene Đetiću. Često smo razgovarali i provjeravali sebe i to kako vidimo šta nam se događa - napisao je Vlajić.

Veljo je, podsjetio je, bio čovjek koji se šalio samo na svoj račun.

- Ne sjećam se da je o nekome ružno ili uvredljivo govorio. Najteže što se moglo dobiti kao njegov sud je ćutanje o nekom. Prema sebi je bio najstroži - istakao je Vlajić.

Prisjetio se Vlajić 1996. godine, i redakcijskog sastanka u redakciji BBC u Londonu, na kojem je, kako je naglasio, Veljo bio zvijezda zbog izvještaja koji je bio primjer vrhunski urađenog novinarskog posla.

- Briljantna analiza prilika uoči parlamentarnih izbora i sve to u minut i po, to jeste tri četvrtine šlajfne. Na čestitke on je skromno odgovorio: „Ma omaklo mi se“ – napisao je Vlajić.

komemoracija-veljo-brajovic3

Novinar i publicista Danilo Burzan, kako je rekao, pamtiće ga kao vrhunskog profesionalca, novinara za kojeg su činjenice bile neprikosnovne, a poštovanje tuđe ličnosti i pridržavanje čojskog kodeksa urođeno opredjeljenje.

Obraćajući se njegovoj porodici kazao je da imaju puno razloga da budu ponosni na Veljov život i djelo.

Brajovića je nazvao „čovjekom ožiljaka i rana“, hrabrim čovjekom koji je okusio sve što je napisao.

- Rekao je „ne“ onima koji su krenuli na Crnu Goru, a „da“ pravoj Crnoj Gori u kojoj smo mi danas. Zato smo dužni da čuvamo sjećanje na našeg Velizara. Njegova novinarska i ljudska vrata bila su uvijek otvorena čak i posljednjih godina kada se vratio svom zavičaju i ognjištvu, svom vinogradu - istakao je Đurović.

Prema riječima novinara Slavka Raspopovića, Brajović je bio čovjek riječi i čovjek od riječi.

- Rijetko koji crnogorski novinar pisao je za tako široku lepezu najboljih medija poput Velja - naveo je Raspopović.

Kako je rekao, njegov odnos prema riječi i izvoru, podrazumijevao je odanost i poštovanje čime je štitio sagovornika i sebe, ali i dostojanstvo profesije.

- Pravio je i čuvao isto tako i svoja raskošna vina omamljujućeg ukusa. I u  novinarstvu i u vinogradarstvu ostavio je neizbrisiv trag, a to je mogao samo čovjek okrenut budućnosti - zaključio je Raspopović. 

 

 

 

Portal Analitika