Društvo

Isključenja struje i vode samo ako sud presudi

Vlada je utvrdila predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona zaštite potrošača, i na taj način Crna Gora se svrstava među države koje preuzimaju dvoje najnovije direktiva i prilazimo za jedan korak bliže zatvaranju poglavlja 28. 
Isključenja struje i vode samo ako sud presudi
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao Jovo Rabrenović, generalni direktor direktorata za rayvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošačaz Ministarstva ekonomije, crnogorski potrošaci će biti zastićeni kao i oni u zemljama EU, a Crna Gora će biti prva zemlja van EU koja potrošače štiti kao i EU.

Bićemo prva država regina koja je postigla nivo zaštite potrošača, dodao je on.

Zakon, kako je objasnio, preduzima dvije ključne direktive a to su rješavanje sporova arbitražnim putem i kupovina proizvoda preko interneta.

''Značajan dio nacionalnih pravnih normi uvodimo u zakon o zaštiti potrošača. Trgovac će biti obavezan da potrošaču na računu napiše ne samo trenutni dug i eventualna dugovanja i zastarjeli dug koji je star više od dvije godine i kolike su kamatne stope koje potrošač treba da plati''- kazao je on i dodao:

''Trgovac će biti obavezan da ukoliko pokrene postupak protiv potrošača neće moći da mu isključi struju ili vodu ukoliko sud to nije presudio i ukoliko se radi o roku koji je duži od dvije godine. To znači da neće biti uslovljavanja potrošača da, recimo, mora platiti dug koji je stariji od dvije godine da bi mu struja, voda ili drugi proizvod koji do potrošača stiže distributivnom mrežom, bio ponovo uključen''- naveo je Rabrenović.

 

Portal Analitika