Svijet

Rusija napušta nuklearni sporazum sa SAD

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se prekida učešće Rusije u sporazumu sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa, javlja Glas Amerike.
Rusija napušta nuklearni sporazum sa SAD
Glas Amerike/N1Izvor

Odredba, objavljena u sredu, formalizuje rusko napuštanje sporazuma potpisanog prije trideset dvije godine pošto je zimus povlačenje najavio Vašington. Tada je Donald Tramp, američki predsjednik, saopštio da počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma rekavši da ga Rusija narušava. Moskva je, sa druge strane, negirala te tvrdnje, podsjeća Glas Amerike.

Nakon toga, državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će sporazum biti raskinut ako se Rusija u roku od šest mjeseci ne vrati na potpuno i provjerljivo poštovanje Sporazuma.

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posjete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1.000 i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962. godine razmjestio na Kubi, što je izazvalo Karipsku krizu.

U maju 1991. godine Sporazum je u potpunosti realizovan.

Dokument ima neograničeni rok. Svaka od strana ima pravo da ga raskine ukoliko predstavi ubjedljive dokaze o neophodnosti da istupi iz sporazuma.

Portal Analitika