Društvo

Završena pješačka staza od Risna do Perasta

Obilaskom pješačke staze od Risna do Perasta danas je simbolično obilježen završetak radova na ovom važnom projektu. Novoizgrađenu stazu danas su obišli direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić sa svojim saradnicima, predstavnici Mjesne zajednice Risan i Društva prijatelja grada Perasta, navodi se u saopštenju Morskog dobra.
Završena pješačka staza od Risna do Perasta
Portal AnalitikaIzvor

Jelušić je podsjetio da je JP za upravljanje morskim dobrom u prethodne dvije godine kao investitor izvelo građevinske radove na izgradnji i proširenju staze ukupne dužine 2,1 km, a pred početak ljetnje turističke sezone 2018. postavljena je javna rasvjeta sa led tehnologijom u cijeloj dužini.

Jelušić je istako da je staza u vizuelnom i arhitektonskom pogledu u potpunosti urađena u skladu sa smjernicama Uprave za zaštitu kulturnih dobara i ambijentalno je prilagđena ovim primorskim mjestima.

Iz JP Morsko dobro navode da je ova investicija realizovana kroz IV faze, a njena ukupna vrijednost iznosila je oko 800.000 eura. Uporedo sa radovima popločavanja JP za upravljanje morskim dobrom je postavilo i parkovske klupe, kante za otpatke i hortikulturalno uredilo predjele oko staze.

Mještanin Risna Špiro Čučković je rekao da je zadovoljan što su Risan i Perast dobili novi infrastrukturni objekat koji je od ključnog značaja za dalji razvoj turizma ova dva mjesta. Uvjeren je da je ovo samo početak daljih velikih projekata u Risnu.

Predsjednica Društva prijatelja grada Perasta Marija Brainović je kazala da je pozitivno to što je staza u potpunosti ograđena sa morske i kolovozne strane.

„Ovim se konačno pružila mogućnost svima koji vole da šetaju ili džogiraju uz more, da na bezbjedan način to i urade“, navela je.

Jelušić je na kraju naglasio da je izgradnja ove staze jedan od preduslova da se po Detaljnoj studiji lokacije 10, koja obuhvata područje Risna, realizuje izgradnja tri nove plaže na ovom području.

Portal Analitika